Ordin: călcaţi ursul cu maşina

DISTRIBUIȚI

Noi detalii ies la iveală în ancheta ursului ucis pe străzile din Sibiu. Puiul de urs a fost omorât deşi nu mai reprezenta un pericol iminent. În plus, şeful Poliţiei Municipale a ordonat unui subaltern care participa la acţiunea de prindere ca animalul să fie lovit cu maşina, potrivit raportului întocmit de corpul de control al ministerului de interne. Acest lucru îl poate costa funcţia pe şeful poliţiei sibiene. Înregistrarea de pe staţii a fost deja trimisă la Parchet, potrivit ministrului Dragoş Tudorache. Raportul va ajunge pe masa primului ministru Dacian Cioloş. Totodată au apărut şi imagini noi cu animalul plimbându-se prin oraş.

Primele imagini cu ursul ajuns în Sibiu au fost înregistrate la ora 5 şi 22 de minute, pe Calea Dumbrăvii. Animalul rătăceşte printre maşini: mai târziu, la 7şi 48 de minute, ursul este surprins tot pe Calea Dumbrăvii, însă într-o zonă mai aglomerată, fix în faţa Facultăţii de Economie. Pe imagini se văd studenţii care fug în toate părţile. Potrivit informării STS  pe 12 octombrie, primul apel a fost înregistrat la 5 şi 20. De la această oră până la 8 şi 9 minute au fost înregistrate nu mai puţin de 28 de apeluri care semnalau acelaţi lucru – prezenţa unui urs în oraş.

Pentru că medicul veterinar era la faţa locului şi nu mai era un pericol iminent se putea repeta procedura de tranchilizare.

Raportul corpului de control al ministerului afacerile interne arată pe lângă multe slabe ale modului de acţiune şi faptul că şeful poliţiei municipale a dat ordin unui subaltern ca ursul să fie călcat cu maşina.

Şirul de nereguli găsite în modul cum s-a acţionat în acea dimineaţă la Sibiu este lung. De exemplu, la Sibiu nu există o procedură de urgenţă la nivel local care să fie aplicată în astfel de situaţii. Încă de anul trecut s-a tot discutat despre un astfel de comandament însă nici acum nu s-a ajuns la o procedură bine delimitată care să stabilească clar cine, cum şi când trebuie să intervină.

Înainte de a apărea această situaţie de la Sibiu reprezentanţii ministerului mediului luaseră legătura cu jandarmeria şi începuseră să lucreze deja la o procedură. Până la sfârşitul săptămânii, ministrul Tudorache dă asigurări că se va finaliza componenţa unui astfel de comandament