Ofensivă anti-ISIS la Mosul

DISTRIBUIȚI

În Irak a fost dat startul unei importante ofensive contra Statului Islamic. Operaţiunea are ca scop recucerirea oraşului Mosul, aflat momentan sub ocupaţia grupării teroriste. La lupte participă forţele irakiene şi kurde, susţinute din aer şi de la sol de coaliţia internaţională împotriva ISIS, coaliţie condusă de Statele Unite.

Mosulul este ultimul mare oraş din Irak care se află sub ocupaţia Statului Islamic din anul 2014. Tirurile de artilerie au ţintit poziţii ale grupării încă de la primele ore ale dimineţii. Anunţul începerii ofensivei a fost dat de premierul irakian.

4.000 de militari ai forţelor armate kurde – sau peşmerga – au reuşit deja să elibereze mai multe sate din estul localităţii. În sudul oraşului, au fost comasaţi 30.000 de soldaţi pro-guvernamentali. Aici se vor da cele mai grele bătălii. Luptători din triburile sunnite şi membri ai gurpărilor paramilitare şiite s-au alăturat şi ei atacului împotriva ISIS. Raidurile coaliţiei conduse de Statele Unite vor susţine din aer ofensiva. La sol, forţele irakiene sunt asistate de militari americani din cadrul departamentului de Operaţiuni Speciale. În zilele următoare vor ajunge în zonă şi trupe de elită irakiene, specializate pe intervenţii antiteroriste. Lor li se opun între patru mii şi 8.000 de membri ai ISIS, aflaţi la Mosul – al doilea oraş ca mărime din Irak.

Turcia doreşte şi ea să participe la operaţiunea pentru eliberarea oraşului. Ankara are o bază militară la nord-est de Mosul, în BASHIQA, spre nemulţumirea guvernului de la Bagdad. Autorităţile irakiene au declarat că Turcia încalcă astfel suveranitatea ţării. Organizaţia Naţiunilor Unite s-a declarat foarte îngrijorată în privinţa celor un milion 500 de mii de civili care locuiesc în regiune. ONU avertizează că acest conflict armat, care s-ar putea întinde pe mai multe săptămâni sau chiar luni ar putea produce o criză umanitară fără precedent. Luptele de la Mosul sunt filmate de un grup media kurd, iar imaginile sunt transmise în direct pe mai multe site-uri e socializare.