O nouă viaţă

DISTRIBUIȚI

Premieră în medicina românească! Medicii de la Spitalul Bagdasar Arseni au realizat cu succes două intervenţii de implantare a unor electrozi în creier la doi pacienţi care sufereau de distonie. Astfel, bolnavii care nu-şi puteau controla mişcările corpului, au primit o nouă şansă la viaţă. Operaţia costă 20 de mii de euro şi a fost decontată integral de stat. 200 de români ar avea nevoie de o astfel de intervenţie, dar banii ajung anul acesta doar pentru încă doi pacienţi.

Ramona Lupoiu a început să aibă grave probleme de sănătate acum opt ani, după un accident. Diagnosticul a fost crunt: distonie.

Ramona a bătut la uşile a zeci de doctori, a făcut acupunctură şi masaj. Totul cu gândul că va scăpa de dureri. În zadar însă. Cei apropiaţi începuseră să o marginalizeze, aşa că s-a refugiat în dans. Acum câteva săptămâni, mediciii de la Spitalul Bagdasar Arseni i-au spus că îi pot reda viaţa cu ajutorul a doi electrozi implantaţi în creier.

Electrozii sunt conectaţi prin două fire care traversează regiunea cervicală, la un generator de puls. Dispozitivul poate fi încărcat din exterior. Nouă medici au participat la intervenţia chirurgicală care a durat opt ore. Printre ei: patru neurochirurgi şi doi neurologi pregătiţi în Italia, Franţa, Germania şi Statele Unite ale Americii. Dispozitivul implantat costă 20 de mii de euro iar banii au fost decontaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

O nouă şansă la viaţă a primit şi acest bărbat de 55 de ani care din cauza bolii nu-şi mai putea ţine ochii deschişi şi nici nu mai putea vorbi. Astfel de operaţii se fac gratuit în alte ţări europene de zeci de ani.