Țintuit în scaunul cu rotile, își înfruntă destinul și luptă pentru prestigiul României în competiții internaționale. O poveste emoționată de succes

DISTRIBUIȚI

Nivelul de sedentarism în România este foarte înalt. Peste 60 la sută dintre români nu fac sport deloc. „Nu am timp, nu am bani sau nu am chef” sunt doar câteva dintre scuzele pe care mulţi dintre noi le folosim. NU este însă şi cazul lui Filip, imobilizat în scaun cu rotile de 24 de ani. Pentrul el handicapul nu a însemnat o scuză, ci o motivaţie. A practicat mai multe sporturi, iar acum a atins o performanţă la tir cu arcul şi a reprezentat România la mai multe concursuri internaţionale. Prin voinţa lui, vrea să încurajeze şi alte persoane să practice sportul, pentru un stil de viaţă mai sănătos. El se antrenează deja pentru Paralimpiada din 2020.

Filip Ghiorghi are 47 de ani şi o poveste de viaţă uimitoare. La vârsta de 23 de ani a avut un accident cu bicicleta, în urma căruia a suferit o fractură la coloană. Au urmat multe vizite la medic şi o perioadă lungă de recuperare. Din păcate, Filip a aflat atunci că nu va mai putea merge singur şi va fi dependent de scaunul rulant.

Cu multă determinare şi sprijin din partea familiei el a reuşit să depăşească acea dramă.

Medicul care l-a ajutat să se recupereze i-a spus încă de la început că trebuie să aibă o viaţă de sportiv. A început de curiozitate cu înotul, la îndemnul unui prieten. Din dorinţa de a reuşi tot ce îşi propune a practicat şi atletism, baschet în scaun rulant sau tenis de masă. Aşa şi-a dat seama că sportul trebuie să facă parte din viaţa lui. A descoperit şi tirul cu arcul, care îi place cel mai mult, motiv pentru care a participat la mai multe concursuri internaţionale unde a reprezentat cu mândrie România.

Ca să atingă noi performanţe trebuie să se antreneze foarte mult. Are nevoie de condiţie fizică şi multă forţă. Aşa că, merge zilnic la antrenamente, la care stă şi câte 8 ore. E privit cu admiraţie de ceilalţi oameni pentru că dă dovadă de o determinare pe care mulţi nu o au.

Următoarea ţintă este participarea la Jocurile Paralimpice din 2020, de la Tokyo. Prin intermediul campaniei #nicioscuză, Filip şi-a propus să îi inspire pe români să facă sport şi să renunţe la orice pretext care îi împiedică să aibă un stil de viaţă sănătos. El aşa a reuşit să treacă peste orice problemă.