Mosul: ofensiva continuă

DISTRIBUIȚI

Uniunea Europeană ar trebui să se pregătească pentru un aflux de luptători jihadişti care fug din Mosul. Avertismentul a fost făcut de Julian King, comisar de securitate european. Chiar şi sosirea unui număr mic de militanţi ar ridica o mare problemă de siguranţă pe Bătrânul Continent. În oraşul irakian Mosul, luni a fost demarată o amplă operaţiune militară pentru alungarea grupării teroriste Statul Islamic. Prima zi a ofensivei a decurs mai bine decât preconizau autorităţile.

În Mosul se află aproximativ cinci mii de jihadişt care nu se dau în lături să devină atentatori sinucigaşi. Un soldat irakian a murit încercând să oprească un atac cu maşină-capcană al ISIS asupra unui convoi al trupelor guvernamentale. 10 militanţi extremişti au fost ucişi de forţele de eliberare. Odată cu lăsarea nopţii, luptele de la sol se domolesc, iar în scenă intră avioanele coaliţiei internaţionale împotriva ISIS care bombardează poziţii ale grupării. Doar în primele 24 de ore ale ofensivei, irakienii şi kurzii au câştigat 200 de kilometri pătraţi de teren.

Locuitorii din zonă au început deja să fugă din calea luptelor. În Mosul trăiesc peste un milion de civili. Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că acest conflict ar putea crea o problemă umanitară fără precedent. ONU a început deja să ridice tabere de refugiaţi în afara oraşului, tabere care să găzduiască aproximativ 200.000 de persoane.