Mosul: în prima linie

DISTRIBUIȚI

Imagini cutremurătoare au fost surprinse de Mircea Barbu, corespondent Adevărul aflat în prima linie a luptelor de la Mosul, din Irak. Teroriştii Statului Islamic folosesc tuneluri subterane ca să atace forţele irakiene şi kurde impicate în operaţiunea pentru eliberarea oraşului. Un jurnalist din Irak a fost ucis în timpul confruntărilor, dovadă că zona este extrem de periculoasă atât pentru soldaţi, cât şi pentru reporterii care transmit de la faţa locului.

Gloanţele şuieră pe lângă urechile soldaţilor şi jurnaliştilor care însoţesc această unitate a armatei irakiene, aflată în prima linie a luptelor pentru recucerirea Mosulului. Trupele pornesc din baza militară Quayyarah, considerată centrul operaţiunii de eliberare a oraşului din mâinile Statului Islamic. Baza a fost atacată cu sulf de jihadiştii care au pornit un incendiu la o fabrică de produse chimice din apropiere.

Forţele Irakului şi cele kurde, susţinute din aer de coaliţia internaţională anti-ISIS, avansează mai bine decât se aşteptau în acest teritoriu.

Cu toate acestea, militanţii ISIS reprezintă un pericol constant. Ei nu se dau în lături de la atentate sinucigaşe. Lunetiştii terorişti ţintesc, fără discriminare, tot ce mişcă.

Astfel şi-a pierdut viaţa Ali Ressan, un reporter irakian.

Un alt pericol în zonă e reprezentat de aceste tuneluri ascunse, folosite de extremişti ca să ia prin surprindere soldaţii. Galeriile subterane, unele dintre ele dotate cu ventilatoare şi prize, sunt verificate rând pe rând. Uneori, militarii găsesc aici mine, bombe sau vreun jihadist ascuns.

Atacurile kamikaze şi scuturile umane folosite de ISIS sunt motivele pentru care trupele avansează cu precauţie – încet, dar sigur – către Mosul. Forţele kurde sunt pe cale de a recuceri un punct strategic din nordul oraşului – localitatea Bashika, o lovitură grea dată rezistenţei teroriste din regiune.