Medicamente mai ieftine

DISTRIBUIȚI

Peste 450 de medicamente se vor ieftini cu zece la sută de la 1 martie 2017. În plus, ca să nu dispară şi alte tratamente de pe piaţa din România, farmaciştii şi distribuitorii de medicamente vor fi obligaţi să raporteze zilnic stocurile de pastile. Dacă apar suspiciuni că medicamentele sunt vândute în străinătate, atunci autorităţile vor lua măsuri pentru a stopa exportul paralel, anunţă Ministerul Sănătăţii. Urmează rubrica „Sănătatea ta!”

452 de medicamente ieşite de sub patent se vor ieftini. Prima scădere a preţurilor, de 10% se va aplica de la 1 martie 2017. Un an mai târziu, preţurile vor scădea cu alte 10 procente. Şi, în 2019, cu încă 15 la sută. Aşadar, peste trei ani, aceste pastile vor costa cu 35 la sută mai puţin decât în prezent.

În ultimul an, 1.052 de medicamente au dispărut din farmacii şi spitale, anunţă autorităţile.

Unele dintre tratamente sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, „esenţiale” . 56 din cele 204 medicamente incluse pe această listă, adică cele care sunt compensate 100% de statul român, vor fi mai scumpe. Jumătate dintre ele costă acum mai puţin de 50 de lei iar 10, peste 1.000 de lei.  Este vorba de pastile care tratează cancerul sau bolile cardiace. Pacientul nu va simţi însă scumpirea.

Tocmai de aceea, farmaciştii şi distribuitorii vor fi obligaţi să raporteze zilnic stocurile medicamentelor compensate într-un sistem electronic. În cazul scăderii stocurilor sub un anumit prag, Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Unifarmul vor fi alertate şi vor putea să ia măsuri. Totodată, Vlad Voiculescu a anunţat că pacienţii şi medicii vor putea sesiza lipsa unui medicament pe site-ul www.medicamentelipsă.ro. Ministerul Sănătăţii promite că în patru zile de la primirea mesajului va evalua situaţia iar în şapte va lua măsuri pentru rezolvarea problemei.