Măsuri anti-sărăcie

DISTRIBUIȚI

„Atât timp cât nu eradicăm corupţia nu putem discuta despre eradicarea sărăciei.” Este mesajul pe care premierul Dacian Cioloş l-a transmis de la Palatul Victoria, acolo unde măsurile din pachetul anti-sărăcie au fost prezentate detaliat. Sunt 47 de măsuri. Coincidenţă sau nu, cifra 47 reprezintă şi vârsta premierului. Cele mai multe dintre măsuri îi vizează însă pe copii, pentru că în România aproape două milioane de copii trăiesc în sărăcie.

Zilele trecute, la Focus, v-am prezentat povestea unei familii cu patru copii din judeţul Vrancea. Şase suflete se înghesuie într-o singură odaie. Tatăl munceşte cu ziua, iar banii pe care îi aduce acasă nu sunt niciodată suficienţi.

Este doar una dintre miile de familii din România care trăiesc de pe o zi pe alta. Împovăraţi de griji şi nevoi, fără bani sau bolnavi, oamenii sunt condamnaţi la sărăcie. Iar sărăcia atrage după sine boală, neputinţă şi un trai la limita subzistenţei. Fără carte, copiii lor vor urma acelaşi destin. Pachetul de măsuri anti-sărăcie propus de Guvern reprezintă un pachet de 47 de programe care îi vizează pe cei vulnerabili.

„Fiecare copil în grădiniţă”, „mere în grădiniţe”, ” O masă caldă în şcoli”, „A doua şansă”, „Caravana medicală la sate” sau „Bunicii comunităţii” sunt doar câteva dintre cele 47 de măsuri anti-sărăcie.

Pachetul ţinteşte toate categoriile de vârstă, dar se concentrează mai ales pe copii. Şi asta pentru că în România 1,7 milioane de copii trăiesc în sărăcie.

Multe dintre programe sunt deja în derulare. Altele vor intra în vigoare în scurt timp.

Pe de altă parte, aseară, premierul Dacian Cioloş şi-a lansat platforma România 100, care conţine un set de zece principii ale unei guvernări pentru cetăţeni şi un portofoliu de proiecte naţionale.

Până acum, aproape 30.000 de oameni au semnat pentru susţinerea platformei.