MÂNCARE MAI SCUMPĂ, MAI PUŢINĂ RISIPĂ

DISTRIBUIȚI

Românii nu preţuiesc hrana şi ar trebui să plătească mai mult pentru ea, susţine ministrul Agriculturii. Suntem obişnuiţi să umplem frigiderele cu mâncare, iar multe dintre alimente expiră înainte să fie consumate. Dacă produsele la raft s-ar scumpi, comportamentul oamenilor s-ar schimba, spune ministrul Achim Irimescu. În caz contrar, riscăm să ajungem la o criză alimentară pentru că, anual, românii aruncă la gunoi 2,5 milioane de tone de mâncare.

Mâncarea gătită, pâinea, legumele şi fructele. Sunt alimentele pe care românii le aruncă cel mai des. Peste 50% din populaţia ţării este nemulţumită de venitul lunar, iar peste 30% risipeşte hrana. Trăim într-un paradox care oricând se poate transforma într-o criză de proporţii.

Exist şi o soluţie pentru evitarea unei crize alimentare,  în opinia şefului de la Agricultură.

În România, cea mai mare risipă se produce la nivelul gospodăriilor, respectiv 49%. 37% în industria alimentară, iar 7% în magazine. De ce s-a ajuns într-o astfel de situaţie? Ne lipseşte educaţia, atât în familie, cât şi la şcoală, susţin reprezentanţii companiilor din sectorul alimentar.

Hârtie, sticlă, plastic. Asta scrie pe pubelele de gunoi amplasate în Capitală. Însă, dacă aruncăm o privire în aceste pubele se găseşte mai multă mâncare. Anual, un român aruncă 100 de kilograme de mâncare, potrivit statisticilor.

Principalele motive care îi determină pe români să risipească mâncarea sunt estimarea greşită a cantităţii şi degradarea rapidă.

Lucrătorii din industrie încearcă şi ei să fie în pas cu obiceiurile omului modern. Spre exemplu, această maşinărie prelungeşte termenul de valabilitate al alimentelor cu cincisprezece zile.

Peste tot în lume, în fiecare oră, omenirea iroseşte hrană şi apă. La nivelul Uniunii Europene, se aruncă în fiecare an în jur de 88 de milioane de tone de mâncare. Hrana aruncată inutil ocupă 1,4 milioane de hectare. De asemenea, costurile alimentelor ce ajung la gunoi anual însumează 750 miliarde de dolari. Cât despre apă, cantitatea irosită echivalează cu debitul pe un an al râului Voga.