Lumea întreagă a admirat limuzina cu care şeful de la Casa Albă se poate deplasa pentru maximum 30 de minute, conform protocolului. Care sunt dotările maşinii supranumite ”Bestia”?

DISTRIBUIȚI

În condiţiile în care America pare din ce în ce mai divizată, siguranţa preşedintelui Donald Trump este mai importantă ca oricând. În urmă cu o săptămâna, la ceremonia de învestire, lumea întreagă a putut admira limuzina cu care şeful de la Casa Albă se poate deplasa pentru maximum 30 de minute, conform protocolului. Care sunt dotările maşinii supranumite Bestia vă spunem acum.

Cadillac One a strălucit pe 20 ianuarie, în ziua depunerii jurământului de către noul preşedinte american Donald Trump.

Bestia ,aşa cum este supranumită maşina, a înlocuit vehiculul care l-a transportat timp de 8 ani pe fostul preşdinte Barack Obama. Cadillac one a fost concepută în aşa fel încât să poată transporta 7 oameni, familia prezidenţioală, 3 membri ai personalului de securitate şi şoferul, care este de fapt  un agent secret instruit un an şi jumătate pentru postul cheie pe care îl ocupă. Cântăreşte nu mai puţin de 4 tone şi jumătate şi reuneşte practic dotările unei ambulanţe, ale unui tanc şi ale unui buncăr.

Cu geamuri antiglonţ groase de 8 centimetri, maşina are un blindaj de nu mai puţin de 20 de centimetri, caracteristici care o fac să reziste unui atac lateral sau cu rachete. De altfel şi podeaua este la fel de securizată astfel că maşina nu este afectată semnificativ dacă trece peste suprafeţe minate.

Nici atacurile biologice nu ar avea succes dacă preşedintele s-ar afla în limuzină, pentru că Bestia dispune de un dispozitiv de ventilare artificială care generează aer pentru 6 ore, iar sub bancheta din spate sunt amplasate un defibrilator şi alte dispozitive medicale, dar şi pungi cu plasmă compatibilă cu grupa de sânge a preşedintelui.

Sub capotă sunt două tunuri cu gaz lacrimogen şi o mitralieră ultraperformantă.

Din cauza greutăţii uriaşe, motorul diesel al limuzinei are un consum uriaş. A costat un milion şi jumătate de euro, iar din acest model au fost fabricate doar 12 bucăţi.

Pe de altă parte şi regina Elisabeta a doua a Marii Britanii dispune de o limuzină Bentley menită să-i asigure securitatea. Atinge 321 de kilometri pe oră şi consumă în medie 13 litri la suta de kilometri. Costă doar 500.000 de dolari, este localizată permanent prin satelit, are masaj în scaune şi geamuri blindate de 6,3 centimetri grosime.

Un alt vehicul care a atras mereu atenţia este Papamobilul folosit de şefii bisericii catolice în deplasări. Actualul suveran pontif Papa Francisc a dorit să se deplaseze cu Renault-ul său din 1984, dar a fost sfătuit să folosească  vehiculul papal o creaţie a celor de la Mercedes Benz. Habitaclul este securizat cu geamuri de 6 cm, iar blindajul este de 18 cm.