Legea falimentului personal, adoptată

DISTRIBUIȚI

Legea falimentului personal a fost adoptată cu 198 de voturi pentru şi niciunul împotrivă. Proiectul a fost trimis la preşedinte pentru promulgare şi va intra în vigoare pe 31 octombrie. Însă legea nu va putea fi aplicată prea curând, susţin avocaţii.

Legea falimentului personal a fost adoptată în mai 2015, dar Guvernul a amânat, prin ordonanţă de urgenţă, intrarea ei în vigoare la finalul acestui an. Parlamentarii nu au fost însă de acord şi au adoptat din nou legea, dar au cuprins de această dată un amendament pentru intrarea în vigoare a legii la data de 31 octombrie.

Cei care vor să beneficieze de această lege vor trebui să meargă la Comisia de Insolvenţă şi să dovedească faptul că nu-şi mai pot plăti datoriile. Comisia poate decide ca debitorul să urmeze un plan pentru a-şi rezolva problemele financiare.

Factura la energie electrică. Factura la telefonie mobilă. Rata bancară. Factura de gaze. Timp de 5 ani bugetul debitorului va fi gestionat de un administrator judiciar, care va verifica cu atenţie şi cheltuielile personale, încercând astfel ca la finalul perioadei să îl salveze pe debitor de falimentul personal.

În această perioadă debitorul nu poate fi executat silit.

În condiţiile în care comisia constată că debitorul nu-şi mai poate plăti datoriile, se declară falimentul lui personal de către un judecător. În această situaţie administratorul judiciar va vinde toate bunurile pe care le deţine debitorul şi va stabili ce sume şi către ce creditori vor merge. După lichidarea bunurilor, procedura se închide şi datoriile rămase sunt şterse.

Vestea proastă este că legea nu va putea fi pusă în aplicare prea curând, spun avocaţii.

Totodată trebuie realizate liste la nivelul ţării cu persoanele care vor fi administratori de procedură. Şi vor trebui înfiinţate comisii de insolvenţă în toate judeţele, procese care durează.