Legea conversiei, în mâna CCR

DISTRIBUIȚI

Legea conversiei creditelor din franci elveţieni în moneda naţională va fi discutată pe 23 noiembrie la Curtea Constituţională. Asta după ce Guvernul a contestat-o. Premierul Dacian Cioloş a spus că Executivul nu este împotriva legii, dar că aceasta trebuie să-i sprijine pe cei cărora le este pus în pericol venitul lunar. Mai mult, Guvernul vrea să se regăsească în forma acesteia anumite amendamente care o fac aplicabilă. 

Plafonul de 150.000 de franci elveţieni şi gradul de îndatorare al solicitantului mai mare de 50% din venitul lunar sunt două condiţii puse iniţial de Executiv, dar care au fost eliminate în Parlament. Amendamente care spune, şeful Guvernului, ar fi făcut această lege una aplicabilă.

Mai mult, spune şeful Guvernului, aplicarea legii şi la creditele în derulare contravine principiului neretroactivităţii şi previzibilităţii legii, consacrate de Constituţie.

Pe de altă parte, incluzând condiţiile Guvernului, legea ar putea deveni imposibil de aplicat.

Legea conversiei creditelor în franci elveţieni va fi discutată de judecătorii Curţii Constituţionale, pe 23 noiembrie. Creditele ipotecare reprezintă cea mai mare parte din numărul total al împrumuturilor în franci elveţieni. Cele mai multe dintre credite au fost date în perioada boom-ului de pe piaţa creditelor, între 2005 şi 2008.