Legea cashback

DISTRIBUIȚI

Comercianţii nu vor mai fi obligaţi să elibereze cumpărătorilor, la cerere, numerar, în sumă de cel mult două sute de lei, în sistem de bancomat. Camera Deputaţilor a eliminat această obligativitate din legea cashback care a fost în reexaminare. Pe de altă parte, de anul viitor, plata cu cardul nu va mai fi un lux în mediul rural. Asta pentru că toţi comercianţii cu amănuntul, care au cifra de afaceri de 10.000 de euro anual, vor fi obligaţi să accepte plăţi cu cardul. 

Clienţii vor putea cere cel mult 200 de lei, în numerar, în momentul în care sunt în faţa casei de marcat şi dacă magazinul este dotat cu un POS, numai dacă au făcut şi câteva cumpărături.

Verificarea soldului de pe card este aceeaşi ca în cazul plăţii cumpărăturilor cu cardul. În plus, comerciantul va avea de câştigat.

Asta înseamnă că la 200 de lei ceruţi, clientul plăteşte cel mult doi lei comision.

Comercianţii au părerile împărţite, însă cu toţii răsuflă uşuraţi că nu mai există obligativitatea.

Pe de altă parte, legea cash back vine cu obligativitatea ca toţi comercianţii cu cifra de afaceri anuală de 10.000 de euro să implementeze plata cu cardul.

Legea va ajunge din nou la preşedintele României pentru a fi promulgată. Totodată, şi instituţiile publice care încasează taxe şi impozite, dar şi furnizorii de servicii de utilitate publică vor fi obligaţi să ofere posibilitatea plăţii cu cardul. Amenzile pentru cei care nu vor respecta prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 20.000 şi 50.000 de lei.