Lecţiile inundaţiilor

DISTRIBUIȚI

Casele din Galaţi distruse de viitură au fost construite în aceleaşi zone afectate de inundaţii şi în 2013. Asta chiar dacă ministerul de interne a recomandat să nu se mai construiască în zonă. Acum, din cele peste 1.200 de persoane care au fost evacuate din calea apelor în judeţul Galaţi, doar 28 de persoane mai sunt cazate în săli de sport şi şcoli. Inundaţiile din judeţul Galaţi au afectat peste 800 de locuinţe şi mai mule drumuri judeţene şi comunale.

În urmă cu doar trei ani, tot în Galaţi apele făceau prăpăd. Şuvoaiele de apă au înghiţit atunci nu numai agoniseala oamenilor ci şi vieţile lor.

Aceeaşi zonă a fost din nou inundată. S-a lucrat la foc continuu, iar echipele de intervenţie, armata şi crucea roşie au fost prezente în zonă. Au fost evacuaţi peste 1200 de oameni. Situaţia celor din Galaţi se repetă din cauză că autorităţile locale nu au respectat recomandările MAI făcute în 2013.

În prezent, pagubele produse de inundaţii sunt evaluate pentru ca autorităţile să ştie cu exactitate ce fonduri vor aloca pentru reconstrucţia caselor din zonă. Cel mai probabil miercuri se va stabili în sedinţa de guvern sumele pentru sinistraţi. În prezent, încă 28 de persoane persoane nu s-au putut întoarce la locuinţele lor. 25 de oameni se află încă în sala de sport de la Pechea, două în şcoala de la Cuza Vodă şi una dinsgură în sala de sport de la Slobozia Conachi. Alte 113 persoane se află cazate la rude. În total, au fost afectate peste 800 de locuinţe dintre care 36 grav.