Lecţia de istorie din centrul Timişoarei

DISTRIBUIȚI

Piaţa Libertăţii, din Timişoara, a devenit, seara trecută, scena unei lecţii de istorie. Sute de oameni au înfruntat ploaia persistentă şi i-au admirat pe cei 200 de artişti, îmbrăcaţi în veşminte de epocă, care au readus în faţa spectatorilor principalele momente care au marcat oraşul. Scenele jucate au fost răsplătite cu ropote de aplauze, iar punctul culminant a fost reprezentat de bătălia pentru eliberarea Timişoarei.

Piaţa Libertăţii din Timişoara s-a animat, seara trecută şi i-a purtat pe timişorenii, veniţi în număr mare, în negura timpurilor, începând din anul 1716.

Au fost puse în scenă momentele cruciale care au marcat istoria oraşului, purtându-i pe spectatori în timp, de la cetatea puternică a lui Carol Robert de Anjou, între 1316 si 1323, când Timişoara a fost capitala regatului maghiar, la episodul revoltei lui Gheorghe Doja, aspru pedepsit cu o moarte teribilă, şi până la cei 164 de ani de dominaţie turcească.

Spectacolul s-a înceiat magistral cu bătălia pentru eliberarea cetăţii, condusă de prinţul Eugeniu de Savoya.

La încheierea spectacolului, turcii înfrânţi i-au înmânat simbolic primarului Nicolae Robu o sabie, îndemnându-l să păzească cu străşnicie cetatea Timişoarei.