LEACURI BĂBEŞTI ÎN LOC DE VACCIN

DISTRIBUIȚI

500.000 de doze de vaccin antigripal vor fi disponibile anul acesta pentru imunizarea gratuită a copiilor, bătrânilor, bolnavilor cronici şi a femeilor însărcinate! Extrem de puţine, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că trei milioane de români trebuie vaccinaţi ca să nu izbucnească o epidemie. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun însă că românii nu vor să se vaccineze. De altfel, multe persoane recunosc că încearcă să ţină departe răceala şi gripa cu lămâie sau miere.

Nas înfundat, febră, frisoane, răguşeală, greţuri, tuse, dureri de cap şi musculare. Sunt simptomele gripei, o boală extrem de contagioasă care afectează anual peste 1.500 de români. Cum încearcă majoritatea să prevină apariţia bolii?

Mulţi români cumpără rodii în această perioadă pentru că aceste fructe conţin multă vitamina C. Sunt persoane care mănâncă usturoi sau ardei iute, în timp ce altele preferă să consume lămâie sau miere de albine. Totuşi, medicii atrag atenţia că principalul mijloc de prevenire a îmbolnăvirii rămâne vaccinarea

Copiii, bătrânii, bolnavii cronici, femeile însărcinate şi personalul medical pot fi vaccinaţi gratuit. Acest bătrân, în vârstă de 84 de ani, nu mai aude cu o ureche după ce, la 10 ani, a făcut otită medie din cauza gripei.

Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi apariţia epidemiilor de grip.

Medicii ne recomandă să evităm spaţiile aglomerate pentru că gripa se transmite foarte uşor prin străunut sau tuse. Vaccinul ne protejează doar împotriva virusurilor care sunt cuprinse în ser şi care circulă în acest sezon. Aşadar, nu ne protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri care dau simptome asemănătoare gripei dar care au o evoluţie mai uşoară 15,32,58

Formele uşoare ale bolii se tratează acasă. Gripa severă se tratează însă la spital pentru că pot apărea complicaţii: pneumonie, convulsii, otite sau insuficienţă respiratorie acută. Gripa ucide! De exemplu, în sezonul trecut, 1523 de români au fost diagnosticaţi cu această boală iar 108 au murit.

Medicii ne recomandă să ne vaccinăm în luna octombrie, când schimbările de temperatură pot scădea capacitatea sistemului imunitar de a se apăra în faţa bolilor.