Lagărele canine din România

DISTRIBUIȚI

Înghesuiţi, fără mâncare şi bolnavi. Aşa îşi duc zilele animalele în adăposturile de stat din România, în condiţiile în care, în ultimii patru ani, doar Primăria Capitalei a cheltuit în jur de douăzeci de milioane de euro pentru capturarea şi întreţinerea câinilor fără străpân. Mai mult, cei care luptă pentru protecţia animalelor, susţin că patrupedele din adăpsturile publice sunt omorâte, fără a se ţine cont de lege.

Nana, aşa cum au botezat-o medicii veterinari care au salvat-o, se simte bine acum. În urmă cu aproximativ două luni, însă, se afla în adăpostul de stat din Galaţi. A fost luată de acolo pe jumătate jupuită. Nana are în jur de opt ani şi îngrijitorii ei speră ca ea să nu-şi mai trăiască restul vieţii într-o cuşcă, ci alături de o familie iubitoare.

Şi Dolly a avut ghinionul să ajungă într-un adăpost public, iar acum mai poate merge normal doar cu ajutorul unui cărucior. Zeci de mii de câini, care sunt în grija oamenilor de la stat, trec prin clipe groaznice în fiecare zi.

În plus, aşa bolnavi cum sunt, nu primesc nici apă, nici mâncare suficientă.

Nepăsarea angajaţilor ASPA atinge uneori cote maxime. La adpostul de stat din Bragadiru, spre exemplu, zeci de câini hoinăresc flămânzi pe câmp, în afara adăpostului, deşi, sunt din adăpost. Unii ajung chiar să împartă resturile găsite cu păsările din zonă. 

Şi procedura de capturare din România este unică. O demnostrează aceste imagini, suprinse astăzi în Vaslui.

Dacă părăsim pentru căteva clipe România şi mergem peste ocean, rămânem uimiţi. Într-un adăpost public din Statele Unite ale Americii, în timpul orelor de studiu, copiii le citesc poveşti animalelor care provin de pe străzi. Sună ciudat, dar odată ajunşi într-un astfel de loc, cei mici devin mai responsabili, spun specialişti. Aici, câinii nu sunt ţinuţi pe ciment şi nici la grămadă.

Ne întoarcem din nou la realitatea din România. În ciuda chinurilor la care sunt supuse animalele, primăriile pompează bani în adăposturile publice. Bugetul Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor din cadrul Primăriei Capitalei a fost în ultimii patru ani în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro.