L-au ajuns blestemele

DISTRIBUIȚI

Mesaje dure primite de Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, pus sub control judiciar de procurorii anticorupţie. Doi inculpaţi, din acelaşi dosar, fac declaraţii incendiare despre Înaltului Prelat. Procurorii anticorupţie îl acuză pe Înalt Preasfinţitul Teodosie de luare de mită şi folosirea de declaraţii false pentru obţinerea unor fonduri europene. În plus, este scandal şi la Poliţia din Constanţa  după ce Teodosie a intrat pe uşa din spate pentru a semna pentru controlul judiciar.

Arhiepiscopul Tomisului a ajuns la sediul IPJ Constanţa, obligat de măsura controlului judiciar, încă de la primele ore ale dimineţii. Ca să scape de jurnaliştii care îl aşteptau în faţa clădirii , ierarhul a intrat pe uşa din spate.

Arhiepiscopul a fost preluat de un alt poliţist cu rang superior celui de la barieră şi condus în sediul IPJ ca să semneze documentele controlul judiciar. Înaltul prelat este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită. Potrivit procurorilor, arhiepiscopul, dar şi alte cinci persoane au prezentat ani la rând documente false Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură pentru a primi fonduri europene. Suspecţii ar fi declarat că pe anumite suprafeţe agricole se cultivă struguri pentru vin, deşi acolo nu mai erau culturi de viţă de vie.

Faptele anchetate de procurori s-au petrecut în perioada 2010-2016 iar fondurile europene obţinute în urma acestor declaraţii false depăşesc 1,3 milioane de lei.

Inculpaşii din dosar nu s-au sfiit să-i ureze arhiepiscopului Tomisiului mesaje dure şi i-au urat chiar; „Să-l trăsnească Dumnezeu cel de sus”.

La Nazarcea, sătenii spun că ştiu cum stau lucrurile de ani de zile. Unora le e frică să vorbească, altora nu.

O altă acuzaţie adusă de procurori este cea de luare de mită. Teodosie Petrescu, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit 500 de euro mită de la o persoană, pentru a dispune ca aceasta să primească remuneraţie legală pentru activitatea pe care o desfăşura într-o parohie. Între timp, denunţătorii se-nmulţesc la uşa procurorilor constănţeni. Alexandru Gabriel Mascaş a fost preot în urmă cu mai bine de 10 ani la Cernavodă. A fost dat afară din biserică de Înaltul Prelat.

După un proces îndelung, însă, fostul preot şi-a câştigat dreptatea in instanţă.