„Jungla”, incendiată şi demolată

DISTRIBUIȚI

Evacuarea şi demolarea taberei de migranţi din portul francez Calais continuă. Un incendiu puternic a izbucnit acolo noaptea trecută. Focul a fost pus chiar de locuitorii „Junglei”, în semn de protest faţă de dezafectarea acestei tabere insalubre.

Iadul s-a dezlănţuit noaptea trecută în Jungla de la Calais. Sute de corturi şi de clădiri şubrede, construite din plăci de lemn şi din carton, au ars din temelii.

Zeci de pompieri, poliţişti, dar şi migranţi au intervenit de urgenţă să stingă flăcările. Majoritatea foştilor locatari ai Junglei sunt acum convinşi că este foarte periculos să rămână acolo.

Marţi, autorităţile au reuşit să dezafecteze o mică parte a taberei. Operaţiunea de demolare continuă şi în zilele următoare, concomitent cu evacuarea celor aproximativ 7.000 de oameni. Dintre aceştia, 4.000 au fost deja transportaţi în centrele de migranţi de pe întreg teritoriul Franţei. O problemă specială o reprezintă sutele de minori neînsoţiţi de la Calais. Tensiunile au fost crescute la punctul de procesare al migranţilor, după ce mai muşţi tineri au încercat să sară gardurile ca să ajungă acolo.

Poliţia a fost chemată să intervină ca să ţină mulţimea sub control.

Atât voluntarii care asistă refugiaţii şi imigranţii de la Calais, precum şi oficialii locali le-au cerut foştilor locuitori ai Junglei să îşi dărâme singuri barăcile şi să arunce resturile în tomberoanele puse la dispoziţie de autorităţi. Mulţi le-au urmat sfatul, ca să uşureze astfel munca echipelor care dezafectează tabăra.