Juan Santos, Nobel pentru pace

DISTRIBUIȚI

Preşedintele Columbiei, Juan Manuel Santos este câştigătorul premiului Nobel pentru Pace de anul acesta. Comitetul de la Oslo a considerat că Manual Santos a avut o contribuţie crucială la încetarea războiului civil din ţara sa, soldat cu peste 200 de mii de morţi. 

Victoria preşedintelui columbian este cu atât mai spectaculoasă cu cât anul acesta a fost înregistrat un număr impresionant de nominalizări – 376. Printre cei pe care i-a surclasat s-au numărat cancelarul german Angela Merkel sau papa Francisc. Juan Manuel Santos este cel care a demarat negocierile finalizate prin semnarea unui acord de pace între guvernul de la Bogota şi gherilele comuniste FARC.

În ciuda prestigioasei distincţii primite de preşedintele columbian, ţara sa încă se află sub ameninţarea reizbucnirii unui război civil, dacă una dintre părţi nu îşi respectă obligaţiile asumate. Conflictul din Columbia este unul dintre cele mai lungi războaie civile din epoca modernă şi s-a soldat cu peste 200.000 de morţi şi cu relocarea a peste 6 milioane de oameni, nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza luptelor sângeroase. Premiile Nobel au început să fie decernate din 1901, după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, inventatorul dinamitei. Acesta şi-a exprimat în testament dorinţa înfiinţării acestor distincţii, devenite peste ani, cele mai prestigioase din lume.