Italia după cutremur

DISTRIBUIȚI

Îngrijorarea domneşte în provinciile din centrul Italiei, lovite acum două zile de două cutremure care au distrus clădiri istorice, biserici şi case. Oraşele afectate sunt aflate în zone de munte, unde noaptea este foarte frig, iar locuitorii rămaşi fără case se adăpostesc aşa cum pot. Mulţi dintre ei dorm în maşini sau în corturi puse la dispoziţie de autorităţi.

Italienii din provinciile Umbria şi Macerata încearcă să-şi revină după şocul provocat de cele două seisme cu magnitudini de 5,4, respectiv 6,1 grade pe scara Richter. Cutremurele s-au produs la orele 19, respetiv 21, ceea ce a salvat multe vieţi. 

Însă chiar dacă nu s-au înregistrat victime, oamenii, încă speriaţi de mişcarea telurică din 24 august care a ucis 300 de oameni , au fost îngroziţi în momentul în care pământul s-a cutremurat. 

În zonele lovite de seism s-a reluat furnizarea de curent electric, iar autorităţile evaluează atât de la sol, cât şi din aer pagubele produse. Din păcate, multe construcţii vechi de sute de ani , care fuseseră afectate serios de cutremurul din 24 august, au cedat complet, pentru că lucrările de consolidare erau încă în desfăşurare. Doar în oraşul Visso , aproximativ 800 de oameni au rămas fără acoperiş deasupra capului. Primăriile nu pot oferi adăpost decât pentru o mică parte dintre sinistraţi, pentru că majoritatea corturilor nu beneficiază de încălzire, iar nopţile sunt din ce în ce mai reci.