Iohannis, în vizită la Cernavodă

DISTRIBUIȚI

România încearcă de opt ani să construiască reactoarele trei şi patru de la Cernavodă, iar chestiunea este una de interes naţional. O spune chiar preşedintele Klaus Iohannis, care este de părere că ţara noastră are un enorm potenţial în zona energetică, dar care are în acelaşi timp nevoie de investiţii. Preşedintele a vizitat centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, cu prilejul împlinirii a douăzeci de ani de când a fost pus în funcţiune primul reactor.

În momentul de faţă, la Cernavodă, funcţionează două reactoare. Anul acesta se împlinesc douăzeci de ani de când a fost pus în funcţiune primul. Cel de-al doilea s-a deschis în 2007. La finalul vizitei, preşedintele a luat masa în campusul Centralei, alături de angajaţi.

Aproximativ cinci ore a petrecut şeful statului în compania lucrătorilor de la Centrala Nuclear-Electrica de la Cernavodă, o centrală a cărei istorie a început în urmă cu peste treizeci de ani.

O centrală nucleară reprezintă o instalaţie complexă cu ajutorul căreia se produce energie electrică din energie termică. Primele lucrări aici, la Cernavodă, au debutat în 1979. În proiectul iniţial, centrala trebuia să se întindă pe o suprafaţă de 205 hectare. Dupa 1990, Guvernul a decis să extindă această suprafaţă la 292 de hectare. Ca să vă faceţi o idee, pentru a pune pe picioare aceasta Centrala s-au folosit peste 70 de mii de metri cubi de beton, peste 160 de mii de tone de ciment, peste 4.000 de metri cubi de lemn şi în jur de 38 de mii de tone de otel.