Iohannis dă asigurări: fără premier penal

DISTRIBUIȚI

De la anul vom avea un guvern politic, iar premierul desemnat nu va fi unul penal. Este asigurarea pe care o dă preşedintele Klaus Iohannis. Într-un interviu acordat colegilor de la Adevărul, şeful statului a vorbit despre aşa-zisa reformare a partidelor politice, despre viitorul Executiv, dar şi despre legea care prevede eliminarea a peste o sută de taxe nefiscale, pe care nu o vede deloc cu ochi buni.

După căderea Guvernului Ponta şi până acum, partidele politice din România au avut un an la dispoziţie să se reformeze. Preşedintele Klaus Iohannis nu este încă mulţumit de schimbările făcute. În continuare sunt mulţi politicieni certaţi cu legea.

De asemenea, şeful statului a insistat asupra faptului că nu va nominaliza pentru funcţia de premier o persoană cu probleme în justiţie.

Dacă Partidul Naţional Liberal va forma o majoritate în Parlament, alături de USR, iar propunerea comună de prim-ministru îl vizează pe Dacian Ciolos, există posibilitatea ca fostul comisar european să mai rămână la Palatul Victoria şi de la anul. Mai ales că preşedintele este mulţumit de proiectele sale.

Cât despre legea lui Liviu Dragnea, prin care se elimină 102 taxe nefiscale şi care a avut un traseu fulger prin Legislativ, Klaus Iohannis s-a arătat rezervat.

Critici dure au venit şi de la Guvern. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu a declarat că nu se specifică sursa de finanţare şi că Executivul ia în calcul să sesizeze Curtea Constituţională. Există astfel posibilitatea ca legea lui Dragnea să nu fie promulgată şi să se reîntoarcă pe masa aleşilor.