În aşteptarea lui Matthew

DISTRIBUIȚI

Este alertă generală pe coasta atlantică a Statelor Unite în aşteptarea uraganului Matthew care a devastat deja Bahamas şi Haiti unde a făcut aproape 300 de victime. Peste 2 milioane de cetăţeni americani au fost deja evacuaţi din zonele care se estimează că vor fi cele mai afectate de furtuna puternică., iar preşedintele Barack Obama a decretat stare de urgenţă în Florida.

Florida, Carolina de Sud şi Georgia sunt statele în care alerta a fost deja instituită. Meteorologii au anunţat că uraganul Matthew va lovi cu rafale care vor depăşi 200 de kilometri la oră şi va aduce ploi însemnate. Cei care locuiesc pe ţărmul Oceanului Atlantic au fost primii pentru care autorităţile americane au decis evacuarea de urgenţă.

Autorităţile din statul american Georgia au instituit un ordin de evacuare obligatorie, chiar dacă pentru cei mai mulţi plecarea este dureroasă, mai ales că nu ştiu ce vor mai găsi la întoarcere

În oraşe, magazinele şi multe insituţii publice şi de învăţământ au fost deja închise, iar majoritatea rezidenţilor au plecat fie cu maşinile personale, fie cu autobuze care să-i transporte spre adăposturile puse la dispoziţie de autorităţi.

Tot în adăposturi au fost obligaţi să vină şi oamenii străzii

Şi la bazele militare americane au fost luate măsuri de precauţie. Mai multe avioane de luptă A 10 Thunderbolt au fost mutate din bazele din Florida în zone sigure, acolo unde personalul care le deserveşte să-şi poată desfăşura activitatea la capacitate normală.

283 de victime este deocamdată bilanţul negru provocat de Matthew în Haiti.Doar ieri autorităţile din ora;ul Cavaillon, au mai adăugat 12 decese pe lista celor ucişi de furia naturii

În urma uraganului, peste 350000 de oameni au rămas sub cerul liber doar în Haiti, cea mai săracă ţară din regiunea afectată de Matthew. Aici au fost deschise mai multe conturi în care se pot face donaţii pentru ajutorarea sinistraţilor. Meteorologii au anunţat că în următoarele ore, când va lovi Florida, Matthew va fi un uragan de categoria 4. Este considerată cea mai puternică furtună care a lovit Statele Unite în ultimii 10 ani.