Francul, înghețat la cursul istoric

DISTRIBUIȚI

Veste bună pentru zeci de mii de români. Camera Deputaţilor a adoptat în unanimitate legea conversiei creditelor în franci elveţieni. Potrivit proiectului, conversia se realizează la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Legea va fi trimisă la promulgare la Cotroceni.

Narcis Semeniuc este unul din cei 50 de mii de români care au luat un credit în franci elveţieni. În ultimii ani, bărbatul a ajuns să plăteacă o rată de 2.200 de lei în loc de 1.000 de lei din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar. În curând, acesta va putea respira uşurat însă. 248 de parlamentari au votat pentru conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului, conversia în lei se face prin act adiţional la contractul de credit. Costurile vor fi negociate cu consumatorul. Dacă băncile şi clienţii nu ajung la o înţelegere, atunci pot merge în instanţă. Votul a avut loc după ce deputaţii au eliminat plafonul de 250 de mii de franci elveţieni. Săptămâna trecută, parlamentarii renunţaseră şi la pragul de îndatorare de 50 la sută.

BNR susţine că o astfel de lege va duce la devalorizarea leului şi la creşterea dobânzilor.