Focul lui Sumedru, aprins în Argeş

DISTRIBUIȚI

Zeci de mii de oameni au participat, în ajun de Sf Dumitru, la o petrecere de pomină, în jurul unui imens rug, denumit Focul lui Sumedru. În mai toate satele din Argeş, localnicii  au păstrat tradiţia şi s-au întâlnit în jurul focului să sărbătorească trecerea la anotimpul rece şi să se bucure de toamna care le-a umplut cămările.

Aceşti copii din Topoloveni au fost îndemnaţi, de părinţi, să meargă la Focul lui Sumedru. Tradiţia, veche de peste două mii de ani, cere ca, în ajun de Sfântul Dumitru, oamenii să aprindă un foc uriaş, care simbolizează purificarea, după o toamnă în care roadele pământului au fost îndestulătoare.

Localnicii, aproximativ cinci mii la număr, au respectat obiceiul locului şi le-au oferit vizitatorilor mere, nuci şi covrigi, în timp ce mai toţi artiştii din zonă au cântat şi au dansat întreaga seară.

Şi pentru că vremea n-a fost chiar atât de plăcută, localnicii s-au încălzit, în jurul focului de peste 10 metri înălţime, dar şi cu ajutorul licorii lui… bachus.

Şi la Costeşti, lumea s-a strâns mai ceva ca la… urs.

După spectacolul de muzică populară, localnicii au rămas să povestească, în jurul focului lui Sumedru, aşa cum făceau şi străbunicii lor. Sumedru este asociat cu sosirea iernii şi a frigului. În legende, acesta era un zeu care umbla pe pământ însoţit adesea de Sângiorz – zeul câmpului şi străjer al timpului – cunoscut în zilele noastre ca Sfântul Gheorghe.