Farmacii cu rafturi goale

DISTRIBUIȚI

Semnal de alarmă tras de asociaţiile de pacienţi, farmacişti şi producători de medicamente! 1.200 de tratamente au dispărut în ultimul an din farmacii iar alte zeci de medicamente nu se vor mai găsi în curând pe rafturi.  Autorităţile anunţă că problemele se vor rezolva o dată cu schimbarea metodologiei de calcul a preţurilor pastilelor.

Ieftinirea medicamentelor, intrată în vigoare acum un an, a fost aşteptată cu nerăbdare de români. La scurt timp, aceştia au constatat însă că nu mai găsesc în farmacii tratamentele prescrise de medici.

Astfel, cei mai mulţi pacienţi aleargă dintr-o farmacie în alta sperând să găsească medicamentele atât de necesare. Acum, legea prevede că preţurile tratamentelor să fie mai mici sau egale cu cele din alte 12 ţări, printre care Bulgaria sau Italia. În acelaşi timp, România este ţară de referinţă pentru alte nouă ţări, printre care Germania şi Austria.

Tocmai de aceea, farmaciştii, distribuitorii, producătorii şi pacienţii cer rezolvarea problemelor. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că în câteva zile vor pune în dezbatere publică noua metodologie de calcul a preţurilor medicamentelor.

De curând, Ministerul Sănătăţii a anunţat că modul de calcul şi procedura de avizare a preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă vor fi aprobate prin hotărâre de guvern. Asta pentru ca preţurile tratamentelor să nu se mai modifice imediat la dorinţa unui ministru ci să fie o decizie asumată de Guvern.