Examenul psihologic pe care viitorii subofiţeri de poliţie îl susţin la admitere nu pare să fie… concludent. Candidaţii la uniformă sunt siguri că un astfel de test nu ar scoate la iveală un posibil comportament sexual deviant. Pe de altă parte, Asociaţia Psihologilor din România arată, într-un comunicat de presă, că testările psihologice care se fac în poliţie nu vizează şi evaluarea clinică

DISTRIBUIȚI

Examenul psihologic pe care viitorii subofiţeri de poliţie îl susţin la admitere nu pare să fie… concludent. Candidaţii la uniformă sunt siguri că un astfel de test nu ar scoate la iveală un posibil comportament sexual deviant. Pe de altă parte, Asociaţia Psihologilor din România arată, într-un comunicat de presă, că testările psihologice care se fac în poliţie nu vizează şi evaluarea clinică, ci doar dacă persoana se potriveşte cu postul.
Peste 6.000 de candidaţi se bat în aceste zile pe cele 1.300 de locuri ale Şcolii de subofiţeri de poliţie „Vasile Lascăr” din Câmpina. Au început deja înscrierile, dar pentru a ajunge la depunerea dosarului s-a trecut mai întâi prin furcile caudine ale examenului psihologic. Cei care au trecut testul spun că a fost uşor, dar cu întrebări ciudate.
Deşi destui candidaţi au picat testul psihologic, cei mai mulţi pretendenţi la uniformă sunt de părere că exemplele gen poliţistul violator nu pot fi descoperite cu astfel de teste.
Testarea în Poliţia Română şi alte instituţii similare nu vizează neapărat evaluarea clinică – se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Psihologilor din România

CARTON
„Un proces de evaluare psihologică este întotdeauna eficient doar pentru obiectivele pentru care a fost gândit. În multe instituţii, procesul de evaluare psihologică este gândit pentru potrivirea cu postul, iar testele arată dacă persoana evaluată are aptitudini dezvoltate la nivelul dorit de angajator. Dacă procesul de evaluare nu vizează obiective din domeniul afecţiunilor mintale, este clar că acestea nu vor fi detectate”, reiese din comunicat.”

Asociaţia Psihologilor mai spune că instituţiile statului nu folosesc teste la standarde ridicate din motive financiare.
Ministerul Afacerilor interne organizează în premieră o sesiune de admitere în luna ianuarie în şcolile agenţi şi subofiţeri. Decizia este în conformitate cu pachetul de măsuri aprobat de ministrul Carmen Dan, pentru diminuarea deficitului de personal.