Evacuarea „junglei” a început

DISTRIBUIȚI

Peste 1.200 de poliţişti şi oficiali francezi au demarat o amplă operaţiune de evacuare a taberei improvizate de migranţi din portul Calais. Acţiunea autorităţilor din Hexagon a fost marcată de noi violenţe în timpul nopţii. Cei care nu doresc să părăsească „Jungla”, aşa cum este supranumită tabăra cu 7,000 de locatari, s-au ciocnit cu forţele de ordine noaptea trecută.

Incidentele au avut loc noaptea trecută în Jungla de la Calais. Sute de migranţi au aprins mai multe focuri în jurul taberei, în semn de protest faţă de intenţia autorităţilor de a o evacua şi demola. Jandarmii au folosit cu gaze lacrimogene ca să disperseze mulţimea, iar oamenii au răspuns cu pietre.

Atmosfera s-a liniştit odată cu venirea dimineţii. Începând cu ora locală 8:00, sute de migranţi s-au aşezat la coadă în aşteptarea autobuzelor care îi transportă din Junglă către cele 450 de centre special amenajate ca să îi găzduiască. De aici, vor putea aplica pentru azil. În caz contrar, ei vor risca deportarea.

Activiştii pentru drepturile omului aproximează că aici trăiesc, în condiţii mizere, între 7.000 şi 10.000 de suflete, printre care şi 1,300 de minori. Marea Britanie a acceptat deja sute de copii refugiaţi care au rude în Regatul Unit. Ceilalţi micuţi vor fi cazaţi în containere de locuit la Calais, după ce corturile şi adăposturile improvizate vor fi demolate. Această operaţiune începe mâine şi va dura cel puţin trei zile. În privinţa evacuărilor din Junglă, acestea ar putea dura cel puţin o săptămână.

Imigranţii şi refugiaţii din Junglă aşteptau în oraşul-port Calais, principalul punct de trecere către Marea Britanie, orice oportunitate de a intra ilegal în Regatul Unit. Unii dintre ei îşi pun în pericol viaţa, agăţându-se de camioane care traversează Canalul Mânecii sau se îmbarcă pe acuns pe feriboturi care ajung la Dover, în Anglia. Acţiunea autorităţilor franceze din aşa-zisa Junglă este în pregătire de două luni.