Dorel distruge istoria

DISTRIBUIȚI

Dorel loveşte din nou, de data asta într-un site arheologic antic, de valoare unică in Romania! În Constanţa, o firmă de construcţii a restaurat cu 16 milioane de euro Capidava, cetatea antică, dar a făcut-o atât de prost, încât a fost scoasă de pe lista UNESCO. Cetatea Capidava a fost centru fortificat geto-dac şi apoi castru roman.

Susţinut cu fonduri europene, proiectul de restaurare a cetăţii antice de la Capidava, pe malul Dunarii, a fost desfăşurat de Consiliul Judeţean Constanţa. Lucrările de şantier au înghiţit 16 milioane de euro. Aţi auzit bine : 16-milioane-de euro şi ar fi trebuit să se încheie la data de 31 decembrie 2015. Când specialiştii din ministerul culturii au mers să vadă în ce stadiu este şantierul, s-au crucit. Dezvăluirea a fost facută pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii.

Consecinţă directă a modului în care s-a proiectat, avizat şi executat intervenţia asupra zidurilor, turnurilor şi a celor două porţi, cetatea, în forma sa actuală, nu mai corespunde criteriilor de autenticitate si integritate definite de UNESCO pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial. Specialiştii au constatat că fazele istorice nu mai sunt lizibile, iar calitatea lucrărilor este „cel putin discutabilă”, mai ales în cazul turnurilor cetăţii, unde a fost folosită o tehnică diferită de cea originalaă „fiind încă vizibilă umplutura dintre paramente, din piatra de carieră şi ciment”.

Prin amploarea si complexitatea intervenţiei, cât şi prin cuantumul financiar, proiectul de restaurare a cetatii antice Capidava este cel mai mare proiect public desfăşurat în ultimele decenii asupra unui monument antic din România.

Firma care a lucrat la restaurarea cetăţii a fost luată în vizor de procurorii Anti-Corupţie. Lucrările au fost sistate, iar buruienile au cuprins site-ul arheologic.

Concluzia este că, în loc sa devina „un model pentru alte demersuri similare”, cetatea Capidava a ajuns un exemplu negativ. Mai mulţi istorici de la Ministerul Culturii cer acum autorităţilor competente sa faca ceva pentru reabilitarea corectă a cetăţii Capidava.