Donald Trump şi Hillary Clinton – PRIMA DEZBATERE, CU SCÂNTEI

DISTRIBUIȚI

Donald Trump şi Hillary Clinton s-au confruntat în prima dezbatere televizată. Cum au rămas mai puţin de două luni până la alegerile prezidenţiale din Statele Unite, candidaţii celor două mari partide nu s-au sfiit să schimbe replici dure, ironii şi acuzaţii. Evenimentul a fost urmărit de zeci de milioane de oameni.

Cea mai aşteptată dezbatere politică a anului a avut loc la Universitatea Hofstra din New York şi a fost moderată de prezentatorul NBC Lester Holt. Donald Trump a făcut acuze personale la adresa lui Hillary Clinton, despre care a spus că nu are „temperamentul protrivit pentru a deveni preşedinte” – şi nici energia necesară.

Clinton a profitat de această dezbatere ca să amintească de afirmaţiile rasiste şi misogine ale lui Trump.

Democrata, deşi a fost mai cumpătată, a ripostat şi i-a cerut omului de afaceri devenit politician să dea publicităţii actele care dovedesc că a plătit taxe şi că nu a făcut evaziune fiscală.

În privinţa scandalului mesajelor electronice, Clinton a declarat că a fost o greşeală să folosească un server de email privat şi şi-a asumat responsabilitatea pentru greşeala comisă. Ea l-a acuzat pe Trump că nu crede în încălzirea globală, care, conform republicanului, ar fi o farsă pusă la cale de chinezi. El a încercat să îşi retracteze afirmaţiile reiterate în nenumărate rânduri, mai ales în mediul online. Doar în primele 26 de minute ale dezbaterii, Trump a întrerupt-o sau a vorbit peste Hillary de 25 de ori.

Hillary Clinton, vizibil mai bine pregătită ca să răspundă punctual la întrebările adresate de moderator, ar fi câştigat dezbaterea care a durat 90 de minute, conform unui sondaj cerut de postul de televiziune american CNN. 62 la sută dintre alegătorii care au urmărit dezbaterea politică o dau pe democrată drept învingătoare, faţă de doar 27 la sută pentru Donald Trump. 56 la sută dintre cei chestionaţi au răspuns că Hillary pare un lider mai puternic decât republicanul, iar 53 la sută au declarat că ea a părut mai sinceră şi autentică decât interlocutorul ei. Înainte de difuzarea confruntării, cei doi candidaţi se aflau aproape la egalitate în sondaje.