DNA anchetează modul în care a fost conceput şi adoptat actul de modificare a codurilor penale. Procurorii anticorupţie au început audierile şi au cerut documente de la Ministerul Justiţiei

DISTRIBUIȚI

DNA anchetează modul în care a fost conceput şi adoptat actul de modificare a codurilor penale. Procurorii anticorupţie au început audierile şi au cerut documente de la Ministerul Justiţiei, în dosarul deschis săptămâna trecută după o sesizare a asociaţiei „Iniţiativa România”.

Pe 24 ianuarie mai mulţi membri ai asociaţiei Iniţiativa România au depus la DNA un denunţ în care vorbesc despre posibile fapte de corupţie săvârşite de oficialii guvernului când au conceput proiectele de graţiere şi modificare a codurilor. Acum, când graţierea a fost trimisă ca proiect de lege în Parlament iar modificarea codurilor penale adoptată prin ordonanţă de urgenţă, procurorii anticorupţie anunţă că cercetările sunt începute. S-au audiat deja mai multe persoane şi au fost cerute documente oficiale de la Ministerul Justiţiei. Reprezentanţii ministerului recunosc ancheta, dar critică în termeni duri acţiunea DNA.

„Considerăm că declanşarea unei anchete de către DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonanţe de urgenţă este o gravă imixtiune şi o afectare fără precedent a echilibrului puterilor constituţionale”

sursă-comunicat Ministerul Justiţiei

În contextul anchetei DNA, procurorul general al României a cerut Consiliului Superior al Magistraturii încetarea detaşării la Ministerului Justiţiei a procurorilor secretari de stat Oana Hăineală şi Constantin Sima. Cererea vine şi în contextul în care procurorul Sima a fost delegat de ministrul Florin Iordache să îi preia atribuţiile pentru următoarele zece zile. Procurorul General şi-a motivat decizia prin faptul că procurorii trebuie să stea feriţi de influenţele altora.

Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Penal şi a celui de Procedură Penală a fost adoptată de Guvern în seară de 31 ianuarie. În cazul graţierii anumitor categorii de deţinuţi, în contextul supraaglomerării penitenciarelor, a fost înaintat un proiect de lege spre Parlament. Hotărârile au fost sute de mii de oameni în stradă, fiind organizate proteste în toată ţara.