DEZASTRUL MH17, DUPĂ DOI ANI

DISTRIBUIȚI

La mai bine de doi ani după doborârea zborului MH17 în estul Ucrainei, anchetatorii au dat publicităţii un raport final, respins, însă, cu vehemenţă de Rusia. În locul prăbuşirii aeronavei cu 298 de persoane la bord, doar un mic monument comemorativ mai aminteşte de tragedia care s-a produs aici în vara lui 2014.

„În memoria celor 298 de victime inocente ale războiului civil.” – acesta este mesajul de pe placa amplasată în locul prăbuşirii zborului MH17, la graniţa provinciilor ucrainene Luhansk şi Doneţk. Lângă monunent se află un mic altar de lumânări şi jucării uzate de vreme şi de intemperii – aduse de localnici pentru sufletele copiilor care au pierit în tragedie. Această placă este singurul lucru care mai aminteşte de iadul care s-a dezlănţuit în 2014 aici.

Raportul în cazul MH17, prezentat miercuri, a stabilit că lansatorul de rachete folosit pentru doborârea avionului a fost adus din Rusia în estul Ucrainei. (mh17 grafica racheta.dv) Racheta care a spulberat în aer Boeingul a fost lansată din teritoriul ocupat de rebelii proruşi şi nu de armata ucraineană, aşa cum susţine Moscova. Procurorii olandezi au declarat că au dovezi concrete care să le susţină afirmaţiile şi au ţinut să sublinieze că nu acuză Rusia de implicare în această tragedie. Părerile localnicilor din satul Hrabove sunt împărţite.

100 de persoane ar fi implicate în producerea acestui dezastru. Însă făptaşii încă nu au fost descoperiţi şi traşi la răspundere.

La anchetă au participat investigatori din Olanda, Australia, Belgia, Malaezia şi Ucraina. În cadrul conferinţei, oficialii au arătat fotografii, înregistrări video şi au publicat o serie de interceptări telefonice care atestă rezultatele lor. Avionul companiei Malaysian Airlines prăbuşit în Ucraina efectua o cursă între Amsterdam şi Kuala Lumpur.

Majoritatea victimelor erau cetăţeni olandezi.