Cum ne afectează schimbările climatice

DISTRIBUIȚI

Schimbările climatice vor afecta şi ţara noastră, în anii care urmază, iar noi nu suntem pregătiţi să facem faţă unor catastrofe naturale. Seceta, inundaţiile sau furtunile sunt fenomenele extreme cu care ne putem confrunta şi care ar putea lăsa prăpăd în urma lor. Alertarea din timp şi educarea populaţiei sunt primii paşi pe care trebuie să îi facă ţara noastră pentru a se feri de eventualele catastrofe.

Încălzirea globală îşi face simţită prezenţa şi aduce temperaturi din ce în ce mai ridicate. Însă asta nu este singura problemă. Odată cu schimbarea climei, vin şi fenomenele extreme cu efecte catastrofale.

Ne aşteaptă precipitaţii extreme, furtuni şi veri grav afectate de secetă, spun meteorologii.

Iar secretarul de stat Raed Arafat a vorbit astăzi despre efectele îngrijorătoare provocate de schimbările climatice şi de fenomenele meteo extreme cu care se confruntă România în ultimul timp.

El vede ca unică soluţie prevenţia şi alertarea timpurie a populaţiei. În contextul în care în România, ultimul secol a înregistrat o creştere a temeraturii cu aproape două grade, secretarul a menţionat că de câţiva ani a apărut şi problema secetei, alternativ cu cea a inundaţiilor şi furtunilor, situaţie în care trebuie gândit un mod mai rapid de detectare şi alertare a cetăţenilor.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, catastrofele naturale cauzate de schimbările climatice şi fenomenele meteo extreme vor afecta până în 2050 aproape 1,3 miliarde de oameni şi active în valoare de 139.000 de miliarde de euro.