Criminalul de la grădiniţă a fost arestat preventiv. Decizia magistraţilor nu este însă definitivă. În instanţă, individul a invocat depresia drept cauză a crimei. Pentru că şi-a recunoscut fapta şi nu s-a opus arestării, se merge pe varianta simplificită a procesului. Adică ar putea primi o pedeapsă de cel mult 17 ani de închisoare. Crima de la grădiniţă arată din nou că în ţara noastră femeile terorizate de partenerii de viaţă sunt lăsate de cele mai multe ori la voia sorţii

DISTRIBUIȚI

Criminalul de la grădiniţă a fost arestat preventiv. Decizia magistraţilor nu este însă definitivă. În instanţă, individul a invocat depresia drept cauză a crimei. Pentru că şi-a recunoscut fapta şi nu s-a opus arestării, se merge pe varianta simplificită a procesului. Adică ar putea primi o pedeapsă de cel mult 17 ani de închisoare. Crima de la grădiniţă arată din nou că în ţara noastră femeile terorizate de partenerii de viaţă sunt lăsate de cele mai multe ori la voia sorţii de autorităţi. O metodă folosită în toate ţările civilizate, cea a brăţărilor de monitorizare a indivizilor faţă de care există ordin de restricţie, nu este implementată la noi. Cu mama ucisă şi tatăl după gratii, un băieţel de un an şi o fetiţă de cinci vor rămâne acum în grija rudelor şi cu o traumă pe viaţă. Vă avertizez, urmează detalii care vă pot afecta emoţional.

O moarte anunţată. Aşa ar putea fi descrisă crima de la grădiniţa din Capitală. Victima, Nicoleta Botan, trăia un calvar alături de soţul ei. Nicoleta era una dintre cele patru românce pe care statistica le denumeşte rece: victime ale agresiunii în familie. Apropiaţii femeii de 38 de ani povestesc că, după certuri şi bătăi repetate, care au culminat cu momentul în care a fost lovită cu bâta de baseball de soţul care îşi pusese o cagulă pe faţă pentru a nu fi recunoscut, Nicoleta a decis să spună stop abuzului.

Şi a cerut un ordin de protecţie. Care nu a protejat-o însă în faţa morţii. Vineri, soţul de care se separase şi care, potrivit legii, nu avea dreptul să se apropie de ea sau de cei doi copii ai lor, la o distanţă mai mică de 200 de metri, a intrat în grădiniţa pe care Nicoleta o conducea şi a înjunghiat-o.

Procedura din România prevede că ordinul de protecţie poate fi obţinut doar în prezenţa unui certificat medico-legal. Mai apoi, victima trebuie să dovedească cu martori, care nu pot fi rude, agresiunea. Statisticile arată că anul trecut doar 40% dintre  cererile de ordin de protecţie au fost admise. Peste 700 dintre acestea au fost încălcate. Iar sancţiunile  sunt mult prea blânde, denunţă numeroşi specialişti în domeniul judiciar.

O stingere a conflictului ar fi încercat şi Nicoleta, care, povestesc vecinii, l-a lăsat pe soţul agresiv să vină acasă să-şi vadă cei doi copii: un băieţel de un an şi o fetiţă de cinci. Totul la îndemnul părinţilor ei.

Poliţiştii de la secţia 9, care gestionau sittuaţia, susţin că au verificat dacă restricţia a fost sau nu încălcată telefonic. Iar Nicoleta nu ar fi mers niciodată să reclame încălcarea restricţiei.

Numai că în România până acum nu s-au găsit bani pentru pentru astfel de brăţări. O ţară mai mică şi mai puţin dezvoltată economic, precum Republica Moldova, a cumpărat 150 de astfel de sisteme anul trecut.

Până ca aceste întrebări să primească răspuns, soţul agresor a fost arestat preventiv. Dar, pentru că a recunoscut fapta şi nu s-a opus arestării ar risca maximum 17 ani de închisoare. Cei doi copii  vor rămâne cel mai probabil în grija surorii victimei.