Condamnaţi la greutăţi

DISTRIBUIȚI

6 suflete din satul vrâncean Podu lacului – 4 copii şi ai lor părinţi – trăiesc cu greu de azi pe mâine. Se descurcă cu doar 10 milioane de lei vechi pe lună. Părinţii trudesc din greu pentru a putea să le asigure masa de mâine copiilor pentru că banii nu le ajung nici să traiască, nici să moară. Situaţia în care se află le răpesc nopţile părinţilor care plâng de mila copiilor. Ce le mai alină supărarea este bunăvoinţa oamenilor din sat care din când în când îi mai iau la treburi cu ziua. Însă din cei 50 de lei pe care îi câştigă nu reuşesc să cumpere prea multe. Se consideră norocoşi că au un acoperiş deasupra capului, dar de când s-a lăsat frigul…dorm mai mult îngheţaţi.

Mama copiilor, Mihaela avea doar 17 ani când a dat viaţă primului ei suflet – Mădălin, care acum are 11 ani.  Era un copil care dădea naştere altui copil, dar chiar şi aşa se simţea binecuvântată. Nu avea averi, cum nu are nici acum. Îl avea pe sufletul ei pereche lângă ea, Vasile. Cu el şi-a ridicat cu greu o căsuţă pe care să o poată numi cămin! Aveau speranţe mari, dar cu trecerea timpului au mai apărut alte 3 suflete care le dădeau căldura sufletească şi îi făceau să se simtă împliniţi. Au făcut tot ce puteau să facă pentru a le asigura micuţilor strictul necesar. Doar că banii ajungeau din ce în ce mai puţin, iar toate planurile lor au fost date peste cap. Au sistat chiar şi lucrările la casă. Cele 6 suflete, stau în singura odaie locuibilă, în care dorm toţi înghesuiţi în două paturi mai mult subrede…Pe tatăl copiilor, nu l-am găsit acasa. Era la păscut cu animalele unui sătean. Nu îi este ruşine să facă asta. Aşa că doar MIhaela stătea cu cei mici. Cu lacrimi în ochi…

Banii şi aşa puţini nu le ajung pentru mâncarea celor mici şi ca să nu moară de foame iau pe datorie de la magazinul din sat.

Vasile şi Mihaela au strâns din dinţi vreme bună şi au dormit nemâncaţi pentru copii. Aşa au reuşit să pună deoparte bani pentru o văcuţă. Doar doar aşa pot să le pună celor mici pe masă lapte şi brânză. Nu le este ruşine să spună că au doar 8 clase, însă nu vor să îşi condamne copiii să treacă prin aceleaşi greutăţi ca ale lor.

Madalin la cei 11 ani şi Ionelia, care abia a împlinit 9, duc greul casei când părinţii sunt la munca. Amândoi sunt la şcoală şi învaţă bine şi chiar ar putea avea rezultate şi mai bune dacă n-ar trebui sa facă treabă în casă şi să aibă grijă de cei mici. Mădălin se visează pompier, iar Ionelia ceva mai modestă…doar vânzătoare.

Nu au avut o copilărie normală, iar despre jucării nici nu şi-au permis luxul, doar ce mai primeau de la vecinii care nu mai aveau nevoie de ele. Ionelia nici nu prea a avut timp de joacă. Un înger de copil, Ionelia vrea doar să aibă mai mult timp pentru învăţătură şi o spune atât de sincer…printre suspine. A luat premiul doi în fiecare an, dar ştie că dacă nu ar fi îmbrăcat şi hainele gospodinei, ea ar fi fost şi mai bună. Visează la o cameră a ei…Atât de pură, dar cu o minte de om mare, fetei îi e teamă să nu rămână doar un vis.

Gândul că nu au bani nu o mai lasă pe Mihaela, mama celor mici, să mai aibă dorinţe – copilaşii sunt pe primul loc.

Nu are cine să îi ajute. Bunica paternă e trecută de 60 de ani şi se descurcă la muncile cânpului mai ceva ca un tânăr. Nu are din ce să le dea – are doar un ajutor social de 140 de lei.

De la primărie primesc un ajutor social, dar nu suficient pentru nevoile lor. Cine vrea să le întindă o mână de ajutor poate suna la numărul de telefon de pe ecran –  0762 032 106. Iar dacă aveţi drum în judeţul Vrancea, puteţi găsi familia Ştefănescu în satul podu lacului din comuna poiana cristei.