CELULELE STEM, FĂCĂTOARE DE MINUNI

DISTRIBUIȚI

Celulele stem fac lucruri atât de frumoase, încât nu este nevoie să exagerezi, spunea un medic în urmă cu câteva luni, într-un interviu. Peste o sută de mii de români au apelat la recoltarea de celule stem, din 2005 şi până acum. De ce boli ne salvează ele şi ce presupune recoltarea, aflaţi la rubrica „Sănătatea ta”. 

În urmă cu aproape cinci ani, Irina a născut o fetiţă. În momentul în care Anastasia a ajuns pe lume, viaţa Irinei a căpătat sens. Şi-a dorit ca micuţa ei să fie mereu ferită de boli, aşa că a luat decizia să îi recolteze celule stem din cordonul ombilical.

Numai că, de ce i-a fost frică, nu a scăpat. Într-o zi, Irina a observat că Anastasia e diferită de ceilalţi bebeluşi. Nu avea puterea să ţină o jucărie în mână sau să-şi ducă mâinile în dreptul gurii. La şapte luni, copila a fost diagnosticată cu paralizie cerebrală.

Aşa că, după multe întrebări şi luni de aşteptat răspunsuri, Irina a folosit celulele stem în tratamentul fetiţei. Transplantul s-a făcut în Polonia. Acum, cea mică este pe drumul cel bun. Începe să se comporte ca un copil normal.

Recoltarea este un proces uşor la care din ce în ce mai mulţi oameni ar trebui să recurgă, sunt de părere mai mulţi medici. Transplantul de celule stem ne poate vindeca de multe boli, chiar şi de leucemie.

Preţul unei recoltări, cu tot cu stocare, se ridică la aproximativ 1.200 de euro. Deşi nu este nu este un tarif accesibil pentru toată lumea, recoltarea, spun oamenii de ştiinţă, ar trebui luată în calcul de câţi mai mulţi părinţi pentru că descoperirea transplantului cu astfel de celule…

În România, 5% din populaţie apelează la recoltarea celulelor stem, dublă faţă de media europeană.