Cardul de sănătate ne îmblonăveşte

DISTRIBUIȚI

Cardul de sănătate ne îmbolnăveşte pe toţi – pacienţi, doctori sau autorităţi. Medicii de familie sunt hotărâţi să dea în judecată Casa de asigurări după ce timp de trei zile sistemul informatic nu a funcţionat. Astăzi, cu greu şi după îndelungi încercări, a repornit. Însă, medicii de familie rămân fermi şi vor să tranşeze problema în instanţă. Între timp, ministrul Sănătăţii a anunţat că sistemul informatic va fi supus unui audit serios. Iar pe viitor vor chiar să modifice legislaţia pentru ca medicii să aibă la dispoziţie mai mult de trei zile pentru a valida actele pacienţilor. 

După trei zile în care răbdarea pacienţilor şi cea a medicilor a fost pusă la încercare, astăzi sistemul informatic a început să funcţioneze din nou.

Cele trei zile de agonie ale sistemului informatic i-au făcut pe mai marii din sănătate să anunţe că toată reţeaua va fi supusă unui audit serios pentru ca astfel de probleme să nu se mai repete. Medicii de familie au ajuns însă la capătul puterilor. Aceştia consideră că nefuncţionarea sistemului este un atentat la sănătatea populaţiei.

Reprezentanţii medicilor spun că se întâmplă toate acestea pentru că nu există o firmă care să asigure mentenanţa sistemului informatic al Casei naţionale de asigurări de sănătate.

Doctorii cer o variantă de rezervă legală pentru momentele în care sistemul nu funcţionează.

Oficialii din sănătate au anunţat că iau în calcul şi posibilitatea de a modifica legea, astfel încât atunci când sistemul cade, medicii să aibă la dispoziţie mai mult de trei zile pentru a valida actele pacienţilor.