Camera inferioară a Parlamentului din Rusia a decis să dezincrimineze violenţa domestică. Măsura a fost aspru criticată atât de victime, cât şi de activiştii pentru drepturile omului

DISTRIBUIȚI

Camera inferioară a Parlamentului din Rusia a decis să dezincrimineze violenţa domestică. Măsura a fost aspru criticată atât de victime, cât şi de activiştii pentru drepturile omului. În fiecare an, în Rusia, 10.000 de femei sunt ucise în urma unui abuz conjugal iar odată cu votarea acestei legi, numărul lor ar putea creşte alarmant.

În vara lui 2016, autorităţile din Rusia au decis să pedepsească violenţa fizică în familie, chiar dacă nu are consecinţe în privinţa stării de sănătate a victimei, cu doi ani de puşcărie. Acum, parlamentarii conservatori au făcut primul pas pentru dezincriminarea acestui tip de abuz, în concordanţă cu noua politică a Kremlinului de protejare şi apărare a… „familiei tradiţionale”. Uimitor este că legea, deja aprobată de Duma de Stat, a fost iniţiată de o femeie.

Amendamentul de lege scoate de sub incidenţa codului penal violenţa domestică. Astfel, o persoană care îşi bate rudele – indiferent de vârstă – nu va mai avea dosar penal, dacă bătaia nu se soldează cu spitalizarea victimei. Femeile care au fost maltratate de parteneri spun însă că Rusia are nevoie de legi mai aspre în această privinţă, nu de relaxarea legislaţiei.

În plus, nu toate formele de abuz se traduc prin violenţă fizică. O persoană poate fi terorizată psihic şi poate fi privată de libertate, aşa cum i s-a întâmplat Veronicăi.

Ca să intre în vigoare, legea dezincriminării violenţei conjugale trebuie să treacă de camera superioară a Parlamentului şi să fie semnată de preşedintele Vladimir Putin, dar aceşti paşi sunt mai degrabă o formalitate. 40 la sută dintre toate crimele din Rusia sunt o consecinţă a violenţei conjugale.