CĂLĂUZE SÂRBE, REŢINUTE

DISTRIBUIȚI

Două călăuze de orgine sârbă au fost reţinute la Timişoara. Aceştia au încercat să introducă ilegal în România 11 cetăţeni din Orientul Mijlociu printre care şi doi copii. Unul dintre micuţi avea doar câteva luni. Cei doi sârbi urmează să fie prezentaţi cu mandat de arestare preventivă în faţa magistraţilor de la tribunalul Timiş.

Cei doi bărbaţi de origine sârbă au racolat migranţii din Belgrad. Acolo unde sute de suflete aşteaptă să treacă graniţa spre o ţară occidentală. Bărbaţii s-au ocupat de transportul celor 11 persoane, 8 bărbaţi, o femeie şi doi copii, pe care i-au escortat până aproape de frontiera cu România. Acolo misiunea lor s-a încheiat parţial, mai departe îndrumându-i pe migranţi să treacă ilegal frontiera cu ţara noastră.  De pe teritoriul românesc, călăuzele urmau să îi preia şi să îi ducă în Ungaria. Însă planurile lor au fost date peste cap de către autorităţi care i-au depistat. Prima oară au fost migranţii – care au fost găsiţi pe câmp fără acte la ei. Opt cetăţeni sirieni, un irakian, un sudanez şi un palestinian, adultii au vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, iar unul din cei doi copii are câteva luni şi celălalt, 2 ani. La cercetări, toţi au declarat că au plecat din Serbia cu intenţia de a ajunge într-un stat din vestul Europei.

După care au urmat şi cei doi bărbaţi care aveau o misiune precisă. Unul dintre cei doi cetăţeni de origine sârbă, în vârstă de 61 de ani, a fost găsit de poliţiştii de frontieră de la Jimbolia într-un taxi cu numere de înmatriculare sârbeşti care era staţionat. Prezenţa lui în zonă ridica semne de întrebare aşa că a fost dus la verificări. Aşa au descoperit că era implicat în călăuzirea grupului, dar şi că nu a acţionat singur, ci cu ajutorul unui alt bărbat de 63 de ani. Cel de al doilea a fost găsit într-o staţie PECO în localitatea Jimbolia.

Acum, bărbaţii sunt cercetaţi pentru infracţiuni de trafic cu migranţi şi vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru următoarele 30 de zile.

În ultima lună fontierele României au fost forţate de mai multe grupuri de migranţi din cauza gardului ridicat de către vecinii unguri. Intenţia migranţilor nu este să rămână în România, ci folos ţara noastră doar pentru tranzit.