Bob Dylan: Nobel pentru literatură

DISTRIBUIȚI

Surpriză în cadrul decernării premiilor Nobel. Compozitorul şi cântăreţul Bob Dylan a câştigat Nobelul pentru literatură. Este pentru prima oară când acest trofeu este decernat unui artist care este, mai întâi de toate, un muzician. Academia Suediei a motivat alegerea spunând că folkistul este un mare poet al culturii americane.

Bob Dylan este proaspăt laureat cu un Nobel pentru literatură. Odată cu această distincţie, muzicianul va primi şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze, sau 930.000 de dolari.

Numele compozitorului în vârstă de 75 de ani este vehiculat de câţiva ani în cursa pentru un Nobel. Folkistul este unul dintre cele mai influente figuri din muzica ultimilor 50 de ani. El a devenit faimos pentru melodiile sale cu versuri puternice, considerate de multe ori poezii de sine-stătătoare. Piesele lui Dylan au devenit adevărate imnuri pentru mişcarea anti-război din anii 60 care se opunea intervenţiei americane în Vietnam, precum şi pentru activiştii care militează pentru drepturile şi libertăţile civile. Bob Dylan, un artist care încă ţine concerte în faţa a zeci de mii de fani, a publicat mai multe cărţi de-a lungul vieţii sale, printre care un volum de proză poetică şi două cărţi de poezie cu propriile versuri.