Biserică înghiţită de pământ

DISTRIBUIȚI

O biserică din satul vrâncean Butucoasa este la un pas să fie îngropată. Valul de pământ ajunge deja până la fereastra construcţiei şi ameninţă stabilitatea clădirii. Alunecările de teren cauzate de ploile abundente din primele zile par să fie cauza dezastrului. Disperaţi, sătenii au cerut ajutorul autorităţilor locale şi judeţene pentru salvarea monumentului.

Lăcaşul de cult din satul Butucoasa este proaspăt ridicat. Părintele Ghenadie, care locuieşte de ani buni într-o mănăstire din Teleorman, a venit cu ideea construirii unei case a Domnului în sat. Localnicii, care n-au avut niciodată o biserică aproape de casă, s-au imobilizat şi au început să lucreze, zi şi noapte, la ridicarea construcţiei.

Pentru bătrâni, drumul la biserica din satul vecin, situată la 16 kilometri distanţă, devenise un chin. Aşa că, odată cu construcţia noii biserici, se gândeau cu bucurie ca vor avea unde aprinde o lumânare. Alunecările de teren din zonă sunt, însă, pe cale să le spulbere visul.

La cei 95 de ani ai săi, bunicul Ştefan se bucura că va putea să se închine la biserica din sat. Bătrânul spune că doar o minune Dumnezeiască a salvat lăcaşul sfânt, până acum.

Oamenii speră şi acum ca o minune să le apere biserica şi lucrează neîncetat pentru îndepărtarea pământului.