Barocamera, bună pentru întinerire

DISTRIBUIȚI

Barocamera din secţia modernă pentru arşi de la Spitalul Floreasca nu poate fi folosită pentru tratarea arsurilor grave, ci pentru… tonifierea organismului, tratamente antiîmbătrânire sau pentru tratarea unor răni uşoare. Declaraţia a fost făcută chiar de ministrul Sănătăţii. Vlad Voiculescu susţine că barocamera care a costat peste trei milioane de lei va fi mutată în altă parte a spitalului, ca să poată folosi spaţiul respectiv pentru pacienţii grav arşi. Parchetul a deschis deja o anchetă.

Ministrul Sănătăţii susţine că a aflat asta chiar de la medicii care lucrează în secţia de mari arşi de la Spitalul Floreasca.

Deşi ar fi trebuit să vindece pacienţii grav arşi, ea nu a fost folosită nici când România a avut cea mai mare nevoie de aparatură performantă, atunci când s-a produs incendiul de la Colectiv. De altfel, în octombrie 2015, secţia era cu lacătul pe uşă, deşi fusese inaugurată în primăvară. Autorităţile şi medicii invocau la acea vreme probleme tehnice. Toate au fost rezolvate în lunile următoare. Doar pentru barocameră nu s-au găsit soluţii. Ea va fi mutată zilele următoare. În locul ei vor fi montate şase paturi în care vor fi spitalizaţi pacienţii post critici. Alte şase paturi care vor fi folosite pentru spitalizarea de zi vor fi aduse în secţie până la finalul anului.

Investiţii se fac şi în alte unităţi medicale în care ar urma să fie trataţi pacienţii care au suferit arsuri: la Iaşi, Timşoara dar şi la Spitalul de Arşi, Spitalul Grigore Alexandrescu şi Spitalul Bagdasar Arseni. Cu toate astea, dacă mâine ar avea loc o tragedie ca cea de acum un an, nu am avea capacitatea să tratăm toţi răniţii n ţară.

În urma incendiului produs în clubul Colectiv, 164 de tineri au suferit arsuri iar 64 au murit. Primul transfer al unui rănit în străinătate s-a făcut, la cererea familiei, la cinci zile de la producerea tragediei. Jurnaliştii de la Hotnews au aflat că autorităţile au cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea şi tratarea pacienţilor abia la şase zile după incendiu.