Avem proiectul de buget dar nu şi avizul CSAT. Mai bine de patru ore a fost blocată şedinţa de Guvern, în care ar fi trebuit să fie adoptat proiectul de buget 2017

DISTRIBUIȚI

Avem proiectul de buget dar nu şi avizul CSAT. Mai bine de patru ore a fost blocată şedinţa de Guvern, în care ar fi trebuit să fie adoptat proiectul de buget 2017, din acest motiv. În urmă cu puţin timp, premierul Sorin Grindeanu a intrat în sala de şedinţă şi a anunţat că proiectul de buget va fi discutat după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a ţării care va avea loc marţi, 31 ianuarie.

În mod normal, aşa cum anunţase premierul Sorin Grindeanu, astăzi ar fi trebuit să fie adoptat proiectul de buget de stat pentru 2017, după ce forma iniţială a acestuia a fost refăcută. Noua formă a acestuia a fost făcută publică pe siteul ministerului Finanţelor însă şedinţa de Guvern a fost amânată şi blocată. Motivul este lipsa avizului din partea CSAT. Executivul aşteaptă, se pare, garanţii din partea şefului statului că bugetele pentru instituţiile din domeniul siguranţei naţionale, conform noii variante, vor primi avizul pozitiv al CSAT.

Joi, preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu, nemulţumit de bugetul pe acest an. Acesta a criticat modul în care au fost atribuiţi banii şi a reproşat faptul că nu au fost respectate toate promisiunile. Noul proiect vine cu tăieri de aproape 10% la bugetul SRI pentru 2017, faţă de anul trecut, iar cel al Administraţiei Prezidenţiale este mai mic cu 15% faţă de 2016. Mai mulţi bani ar ajunge la Curtea Constituţională a României şi la Ministerul Apărării Naţionale.

După ce va fi adoptat în Guvern, pasul următor este ca proiectul de buget să ajungă în Parlament, acolo unde ar urma să fie discutat vreme de o săptămână, şi apoi să fie votat.