Autorităţile din Canada au dezvăluit identitatea atacatorului care a ucis şase oameni într-o moschee din Quebec. Tânărul are 27 de ani şi este un susţinător înfocat al lui Donald Trump

DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Canada au dezvăluit identitatea atacatorului care a ucis şase oameni într-o moschee din Quebec. Tânărul are 27 de ani, se numeşte Alexandre Bissonette şi este un susţinător înfocat al lui Donald Trump şi al lui Marine le Pen. Atacul extremist a fost condamnat de întreaga ţară. Canadienii au organizat ceremonii de comemorare ale victimelor.

Alexandre Bissonette studia ştiinţe politice antropologice la Universitatea Laval, aflată în apropierea moscheii în care a deschis focul. Tânărul era cunoscut activiştilor pentru drepturile omului din Quebec drept o persoană cu un discurs naţionalist, de extremă dreapta, anti-imigraţie antifemisint. El şi-a ucis victimele, cu vârste între 39 şi 60 de ani, în timp ce se aflau în Centrul Cultural Islamic, pentru rugăciunea de seară. Prim-ministrul Canadei a participat la un priveghi în memoria victimelor unuia dintre cele mai sângeroase atacuri antimusulmane dintr-o ţară occidentală.

Persoanele ucise – toţi bărbaţi – aveau cetăţenie canadiană şi proveneau din mai multe ţări străine. Ei lucrau ca profesori, informaticieni, vânzători sau măcelari. 19 oameni au fost răniţi, cinci sunt în continuare internaţi, iar doi se află în stare critică.

Iniţial, poliţia a arestat două persoane, dar cel de-al doilea suspect a fost eliberat, căci s-a dovedit că era doar un martor la cele întâmplate. Bissonette a fost capturat după ce a sunat singur la poliţie, pentru un autodenunţ. El a fugit de la locul faptei la bordul unui automobil. Asupra sa au fost găsite arme automate şi pistoale. În moschee se aflau 50 de oameni în momentul atacului, catalogat de autorităţi drept un „act terorist”.