Au muncit o lună întreagă, iar în momentul în care ar fi trebuit să-şi încaseze salariul au avut un şoc. În loc să primească bani, au aflat că trebuie să aducă de acasă! Este cazul unor angajate part-time din învăţământ, în cazul cărora efectul trecerii contribuţiilor în sarcina angajaţilor şi plata acestora la nivelul salariului minim pe economie a fost devastator. Numai în judeţul Gorj ar fi vorba de 161 de cazuri, iar asta doar din sistemul de învăţământ

DISTRIBUIȚI

Au muncit o lună întreagă, iar în momentul în care ar fi trebuit să-şi încaseze salariul au avut un şoc. În loc să primească bani, au aflat că trebuie să aducă de acasă! Este cazul unor angajate part-time din învăţământ, în cazul cărora efectul trecerii contribuţiilor în sarcina angajaţilor şi plata acestora la nivelul salariului minim pe economie a fost devastator. Numai în judeţul Gorj ar fi vorba de 161 de cazuri, iar asta doar din sistemul de învăţământ.

Contabilul şcolii din localitatea Roşia de Amaradia a anunţat două angajate că nu au de încasat niciun leu la salariu. Ba mai mult, ar fi nevoie să mai aducă bani de acasă pentru plata contribuţiilor.

Mariana Zăvelcă, angajată cu un sfert de normă la o grădinţă, munceşte din greu pentru cei aproximativ 300 de lei pe lună. Ajunge la grădiniţă cu noaptea în cap, aprinde focurile în sobe, face curăţenie şi se asigură că cei mici au parte de cele mai bune condiţii.

Femeia are doi copii acasă, iar soţul ei câştigă salariu minim pe economie. Nu ştie ce va face de acum şi se întreabă retoric dacă mai are rost să muncească.

Printr-o situaţie asemănătoare trece şi Loredana Cotigă, femeie de serviciu la şcoala primară din satul Seciurile. Cu lacrimi în ochi, povesteşte că a fost anunţată că din cei 500 de lei pe care îi primea pe jumătate de normă, urmează să primească aproximativ 270 de lei. Femeia spune că va fi nevoită să taie din hrana celor doi copii ai săi şi invită pe ministrul muncii să muncească pentru 270 de lei pe lună.

Soţul femeii, şofer pe microbuzul şcolii, spune că va da în judecată guvernul.

În această situaţie sunt 161 de angajaţi din sistemul de învăţmânt în judeţul Gorj, dar pentru care reprezentanţii inspectoratului şcolar nu au prea multe veşti. Sunt convinşi însă că situaţia se va regla înainte de ziua de salariu.

Din primele informaţii, există 70 de angajaţi cu sfert de normă care trebuie să mai aducă bani de acasă pentru plata contribuţiilor şi peste 91 de situaţii cu jumătate de normă, în care veniturile scad la jumătate.