Au ars ursul şi probele

DISTRIBUIȚI

Întrebări fără răspuns în cazul unei ucideri încă nejustificate. Au trecut două zile de când un pui de urs din Sibiu a fost împuşcat în oraş, chiar dacă nu a devenit nicio clipă agresiv cu oamenii. Cadavrul animalului a fost incinerat, în ciuda faptului că s-a deschis dosar penal, iar mai multe organizaţii au cerut să se facă o contraexpertiză a cadavrului, probă necesară în aflarea adevărului. Dacă a fost sau nu tranchilizat, nici asta nu ştim. Acest lucru trebui stabilit în Capitală, iar probele de sânge ale ursului nu au ajuns încă la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.

Imediat după incidentul de la Sibiu, mai multe organizaţii care luptă pentru protecţia animalelor au depus plângere penală faţă de modul în care s-a acţionat în încercarea de capturare a puiului de urs. De asemenea, au solicitat transportul cadavrului în Bucureşti ca să se stabilească în ce condiţii a ajuns animalul pe străzile din Sibiu.

Şi premierul Dacian Cioloş cere explicaţii. 

„Prim-ministrul Dacian Cioloş a cerut rapoartele complete ale situaţiei, după ce instituţiile cu responsabilităţi îşi vor finaliza şi anchetele interne declanşate deja. În acelaşi timp, premierul a fost informat că încă de săptămâna trecută, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, s-a început o revizuire a procedurilor de intervenţie în caz de evenimente excepţionale, precum a fost cel de la Sibiu.”

Medicii de la Direcţia Sanitar-Veterinară din Sibiu au luat probe din sângele animalui ca să afle dacă a fost tranchilizat şi substanţa nu şi-a făcut efectul, aşa cum au declarat autorităţile după ce au decis să împuşte ursul. Numai că, aparatura de la Sibiu nu permite realizarea unui examen toxicologic. Aşa că, probele au fost trimise la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti. Însă sângele a fost recoltat acum două zile, iar probele nu au ajuns încă pe mâna experiţilor din Capitală.

Nici şeful statului nu îşi explică de ce nu reuşim să rezolvăm cu bio astfel de situaţii. 

Sute de oameni au anunţat pe Facebook că vor ieşi astăzi în stradă, în Piaţa Mare din Sibiu, în semn de solidaritate faţă de animalul ucis.