Aşteaptă o minune

DISTRIBUIȚI

Unul dintre copiii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic are şanse mici să îşi revină. Din păcate, fetiţa care a făcut complicaţii neurologice, nu îşi mai poate mişca mâinile şi picioarele iar medicii sunt rezervaţi cu privire la evoluţia stării ei. De la începutul anului, 32 de copii au fost diagnosticaţi cu această cumplită boală care atacă sistemul nervos central, aparatul respirator şi inima. De două ori mai mulţi decât în 2015. 

Medicii au făcut eforturi supraomeneşti pentru a-i salva pe toţi copiii internaţi luna trecută la Spitalul Marie Curie. Mihai, băieţelul de un an şi patru luni din Craiova, este în afara oricărui pericol şi a fost externat. Copilul de opt luni din Bucureşti la care boala a debutat cu o anemie severă şi vărsături face în continuare dializă. Din păcate, fetiţa de un an şi opt luni care a fost transferată din Craiova în Capitală este în stare extrem de gravă. Părinţii speră să se întâmple o minune.

Sindromul hemolitic uremic atacă rând pe rând toate organele. La unii copii apar complicaţii renale, la aţii, neurologice sau cardiace.

Anumite tipuri de E.coli produc o toxină puternică numită Shiga toxina care poate duce la complicaţii, inclusiv la sindrom hemoltic uremic.

Infecţia se transmite în special după consumul de apă sau alimente contaminate: lapte sau produse lactate nepasteurizate, carne de vacă, în special tocată, insuficient preparată sau salată verde care nu este bine spălată.

Atunci când preparăm mâncarea, ustensilele de bucătărie se pot contamina. Tocmai de aceea, de exemplu, cuţitul cu care tăiem carnea nu trebuie folosit la tăierea salatei dacă nu-l spălăm bine înainte. Medicii le mai recomandă părinţilor să se spăle bine pe mâini înainte şi după prepararea hranei dar şi după ce schimbă scutecele copiilor.