Are 108 ani, este mai bătrân decât Unirea, îşi iubeşte necondiţionat ţara şi spune că doar credinţa în Dumnezeu l-a ajutat să treacă peste toate încercările vieţii. Vorbim despre badea Augustin Rus din Bistriţa Năsăud, cel care a luptat pentru ţara lui în cel doilea Război Mondial! Când a fost înfăptuită Marea Unirea, badea Augustin era doar un copil

DISTRIBUIȚI

Are 108 ani, este mai bătrân decât Unirea, îşi iubeşte necondiţionat ţara şi spune că doar credinţa în Dumnezeu l-a ajutat să treacă peste toate încercările vieţii. Vorbim despre badea Augustin Rus din Bistriţa Năsăud, cel care a luptat pentru ţara lui în cel doilea Război Mondial! Când a fost înfăptuită Marea Unirea, badea Augustin era doar un copil.

Badea Augustin a avut cinci fraţi, iar toţi au trăit peste 80 de ani. Soţia i-a murit în urmă cu 16 ani, dar se mândreşte cu cele două fete, patru nepoţi şi doi strănepoţi. Ne-a mărturisit că a făcut un legământ cu Dumnezeu atunci când a fost ţinut prizonier în Siberia, un legământ pe care nu l-a încălcat niciodată… .

Din acest motiv, spune Badea Gusti, a  fost binecuvântat cu peste 100 de ani de viaţă. A fost geamgiu o bună perioadă din viaţa, meserie pe care a făcut-o cu multă dăruire. În ciuda dificultăţilor pe care le-a întâmpinat în viaţă, nu şi-a pierdut niciodată simţul umorului.

Nu-şi aminteşte să fi fost vreodată bolnav, dar la 108 ani reumatismul a început să îl mai supere. Nu poate ajunge în fiecare duminică la biserică, dar merge de câte ori sănătatea îi permite.

Despre Badea Augustin, cei care îl cunosc au doar cuvinte de laudă.

Badea Gusti a vrut să ne conducă până la poartă şi ne-a rugat să îi promitem că vom veni şi la anul. Vrea să mai scoată din tolba cu poveşti amintiri care să ne bucure sufletele.