„Am sute de mii de oameni în stradă, dar am încredere în românii mei.” O spune preşedintele Klaus Iohannis în Malta, acolo unde participă la primul summit european ce are loc după învestirea lui Donald Trump

DISTRIBUIȚI

„Situaţia din România este complicată. Am sute de mii de oameni în stradă, dar am încredere în românii mei.” O spune preşedintele Klaus Iohannis în Malta, acolo unde participă la primul summit european ce are loc după învestirea lui Donald Trump ca preşedinte al Americii. De asemenea, şeful statului a anunţat că vrea să meargă săptămâna viitoare în Parlament şi să se adreseze senatorilor şi deputaţilor. În acelaşi timp, continuă să vină reacţii dure din partea oficialilor străini cu privire la ordonanţa de urgenţă prin care s-a modificat Codul Penal.

Înainte să plece la summitul Uniunii Europene din Malta, preşedintele Klaus Iohannis a trimis o scrisoare Parlamentului României.

„Doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului, în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului, să fie data de 7 februarie, ora 12:00.”

Klaus Iohannis vrea să-i convingă pe aleşi să lupte împotriva corupţiei, nu să urmărească să-i scape de răspundere în faţa legii pe politicienii cu probleme penale. Preşedintele a promis că va încerca pe toate căile să convingă Guvernul să abroge ordonanţa de urgenţă prin care a fost dezincriminat abuzul în serviciu.

Despre criza din România, Klaus Iohannis a vorbit şi în Malta.

Şefii de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Malta, acolo unde discută, printre altele, de noua politică de la Casa Albă. Printre liderii cu care a discutat Klaus Iohannis se numără cancelarul german Angela Merkel şi premierul Olandei, Mark Rutte. Aceştia s-au arătat îngrijoraţi de gestul Executivului din România, de a modifica noaptea, prin ordonanţă de urgenţă, Codul Penal.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a transmis şi el un mesaj cabinetului condus de Sorin Grindeanu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Demartamentului de Stat din SUA, Mark Toner, consideră că România şi-a pierdut din credibilitate.

”Statele Unite ale Americii sunt profund îngrijorate de recentele măsuri luate de Guvernul României, care subminează statul de drept şi slăbesc răspunderea pentru infracţiunile financiare şi cele legate de corupţie”